Actualitat Notícies

La UE fomentarà el consum d'aigua de l'aixeta
La UE fomentarà el consum d'aigua de l'aixeta

L'Eurocambra va recolzar a la fi del mes passat amb 300 vots a favor, 98 en contra i 274 abstencions, la revisió de la directiva europea sobre aigua potable per garantir el seu accés de forma segura, assequible i equitativa per a tots els ciutadans de la UE. La proposta ha estat incentivada per la iniciativa ciutadana '*Right2*Water' i busca augmentar la confiança en l'aigua de l'aixeta que, a més de barata, és més respectuosa amb el medi ambient.

“La nostra manera d'utilitzar l'aigua definirà el futur de la humanitat. Estem d'acord en què tothom ha de tenir accés a aigua potable de qualitat. Hem de fer el possible perquè també sigui assequible”, va afirmar durant el debat el ponent popular, Michel *Dantin.

Les mesures proposades

Entre les mesures proposades es troben el llançament de campanyes per encoratjar al públic a comprar ampolles d'aigua reutilitzables, el foment de l'ús de l'aigua de l'aixeta en restaurants i cantines (i el seu oferiment de forma gratuïta), així com la instal·lació de fonts en ciutats i llocs públics per garantir l'accés a aigua potable als grups més vulnerables i marginats. Segons la Comissió Europea, consumir menys aigua embotellada permetrà a les llars de la UE estalviar fins a 600 milions d'euros a l'any.

La iniciativa s'emmarca en l'Objectiu 6 de Desenvolupament Sostenible i els objectius de l'Acord de París sobre el canvi climàtic. La idea és que, en augmentar el consum d'aigua de l'aixeta, paral·lelament es contribueixi a reduir l'ús d'envasos de plàstic.

Iniciativa ciutadana

La Comissió Europea es va comprometre a revisar la directiva sobre aigua potable en resposta a la iniciativa ciutadana '*Right2*Water'. Aquest moviment europeu va recollir més d'1,8 milions de signatures demanant a la UE que incrementés els seus esforços per aconseguir l'accés universal i el sanejament de l'aigua en tots els Estats membres. Des de '*Right2*Water’ també es reclama que l'aigua segueixi sent un servei i un ben públic i que, per tant, quedi exclosa de la liberalització que preval al mercat interior comunitari.

Consumidors informats

Un pilar d'aquesta reforma és la transparència. Diverses mesures van dirigides a garantir que els consumidors tinguin accés a informació actualitzada sobre l'aigua. A pesar que molts proveïdors siguin privats, aquests hauran d'oferir informació respecte als volums consumits, la tarifa i l'estructura de costos, ja sigui en línia o de forma directa a través, per exemple, de les factures.

Més controls de qualitat

A més d'accessible, l'objectiu de la UE és que l'aigua sigui de qualitat. Per a això s'introdueix l'obligació d'avaluacions de risc a nivell nacional i verificacions del compliment quan el risc de contaminació sigui alt. Segons l'informe de la Comissió parlamentària de Medi ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària, és necessari restringir els límits màxims per a certs contaminants com el plom (que es reduirà a la meitat) i actualitzar els paràmetres de qualitat de l'aigua potable utilitzant els valors recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

També s'ha posat el focus en la necessitat de controlar els nivells de *microplásticos presents en l'aigua, una preocupació emergent que ha agafat pes en la UE en els últims anys. Segons en Parlament, els costos d'implementació seran d'entre 5.900 i 7.300 milions d'euros, i correran principalment a càrrec dels operadors d'aigua, encara que està previst que els consumidors vegin una “pujada marginal” en la seva factura. No obstant això, en la proposta s'indica que aquesta pujada “no comporta el risc que l'aigua potable sigui inassequible i es compensarà amb que les persones beguin aigua de l'aixeta en lloc d'aigua embotellada”.

Pot consultar la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías