Un informe del Comité Econòmic i Social Europeu (CESSAMENT) assenyala que ja es donen les condicions per a involucrar als consumidors en el desenvolupament de l'economia circular i permetre'ls prendre decisions sostenibles en les seues compres diàries.
Fins ara, les accions per a estimular el desenvolupament d'una economia circular a Europa s'han centrat en la producció, encoratjant a les indústries a establir models de negocis circulars i brindant al mercat soluciones que complisquen amb aquest enfocament.
En el seu informe titulat Consumidors en l'economia circular, el CESSAMENT advoca per una reorientació estratègica a escala europea, nacional i local que promoga nous models de *circularidad i situe als consumidors en el centre de les polítiques públiques.
Fins hui, s'han realitzat nombrosos estudis, propostes i dictàmens sobre el trànsit d'una economia lineal a una altra circular i s'ha posat el focus en la producció i a penes s'ha abordat -diu l'informe- el rol del consumidor, actor clau per a afrontar els reptes de l'economia circular.
Com a punt de partida, l'estudi evidencia una forta bretxa entre les al·legacions del consumidor, molt sensible als reptes socials i mediambientals, i les seues pautes de comportament, molt influïdes pel fenomen *low *cost, que sovint anteposa el factor preu a la qualitat integral del producte o servei.
Segons el Comité Econòmic i Social Europeu, les institucions de la Unió estan posant l'atenció de l'economia circular en el mediambiental i productiu i a penes en el social i el consum, amb el consegüent risc d'estar transitant circularment cap a una altra economia lineal. Per això, advoca perquè l'economia circular 2.0 se situa al costat del consumidor.
L'estudi realitzat considera prioritària la informació del consumidor ja que els estudis demostren que, si bé els consumidors són plenament conscients dels seus problemes socials i ambientals, el preu d'un producte o servei sovint té més pes en la seua decisió de comprar que les seues qualitats. “No obstant això, la informació i l'educació són factors essencials per a guiar-los cap a patrons de comportament circular. Per tant, és necessari establir mecanismes per a educar-los i capacitar-los, així com proporcionar-los la informació més objectiva possible”.
El Comité advoca per l'etiquetatge facultatiu com un primer pas cap a l'etiquetatge obligatori, que indique la petjada social i ambiental del producte en qüestió, la conservació de la biodiversitat, l'ús eficient dels recursos o la no utilització de components amb un alt impacte ambiental, la seua vida útil estimada, la disponibilitat de peces de recanvi i el seu potencial de reparació.
L'informe assenyala en aquest sentit que encara que la informació i l'educació poden fer molt per a orientar als consumidors cap a productes ecològics, reparables i sostenibles, moltes persones no podran comprar-los, per la qual cosa suggereix que els Estats membres tinguen l'opció d'adoptar un enfocament de recompensa i que els governs locals puguen aprofitar la contractació pública per a donar suport als proveïdors sostenibles.
Entre les seues propostes per a atorgar major protagonisme als consumidors, el CESSAMENT també inclou:
Consulte la notícia original ACI