Les companyies aèries han decidisc protegir-se contra les empreses especialitzades en reclamacions de consum. Diverses sentències dels jutjats del Mercantil de Palma han desestimat les reclamacions formulades per empreses a les quals els passatgers cedeixen els seus drets per a acudir als tribunals. En cas de retard, denegació d'embarcament o qualsevol incompliment per part de les companyies aèries, la política que segueixen les aerolínies és no retornar ni indemnitzar als passatgers. Encara que la reclamació siga justa, en la majoria dels casos es força al fet que els passatgers acudisquen als jutjats del Mercantil, on les demandes d'aquest tipus s'han multiplicat en els últims anys.
El punt flac d'aquesta política per a les companyies ha sigut la proliferació de pàgines webs o d'empreses que canalitzen aquestes reclamacions judicials: són procediments senzills sense tot just tramitació i en el qual no és necessari advocat o procurador. Aquestes empreses han incrementat el nombre de reclamacions en facilitar als consumidors la seua tramitació. A aquesta acció ha seguit una reacció per part de les aerolínies, que consisteix a incloure en els contractes de transport una clàusula que impedeix al passatger la cessió dels seus drets i que és considerada vàlida pels jutjats del Mercantil de Palma.
Una d'aquestes sentències desestima una reclamació de 2.000 euros per la cancel·lació d'uns vols per la pandèmia de COVID. L'obligació de pagar de l'aerolínia és clara. No obstant això, el passatger va acudir a una d'aquestes empreses i es fa valdre la clàusula. S'entén que els drets són «personalíssims» del client. «Els jutges de la plaça mantenen com a criteri que el dret de compensació previst en la regulació de la Unió Europea està afectat per la condició del contracte i, per tant, sense possibilitat de control d'ofici si no s'insta pel consumidor».
Consulta la notícia original ACI