Banca, telecomunicacions, sanitat i elèctriques, els sectors més denunciats pels consumidors
El Portaveu de l'organització de consumidors *Facua, Rubén Sánchez, ha presentat el balanç de denúncies dels consumidors en el primer semestre de 2021 i, amb la millora de la situació de la pandèmia, les queixes dels consumidors han canviat de rumb.. Enguany, les aerolínies i les agències de viatge deixen de ser els sectors més denunciats i els donen el relleu a la banca i les empreses de telecomunicacions, els sectors amb més reclamacions dels usuaris.
Enguany i mitjà de pandèmia i l'aixecament de les restriccions ha fet que les queixes dels consumidors marquin un canvi de rumb en les seves queixes. Durant l'any 2020, la majoria d'elles van ser dirigides a les aerolínies i les agències de viatge ja que moltes es van negar a retornar els diners dels vols i els allotjaments cancel·lats durant el confinament, una cosa a la qual estan obligats per llei. I molts consumidors continuen esperant aquesta devolució.
La UE expedientarà als països que no permetin reemborsaments en efectiu pels viatges cancel·lats pel coronavirus
Rubén Sánchez ha recordat a més que, si en aquest 2021 no es pot agafar. un vol o s'ha de cancel·lar un viatge per fer quarantena o per estar malalt de *covid, les aerolínies i les agències de viatge han de retornar l'import íntegre al consumidor ja que es tracta d'un servei no gaudit.
La nova diana dels consumidors: la banca
En total, en els primers sis mesos de l'any 2021, *Facua, amb més de 250.000 socis, va tramitar 5.543 expedients de reclamació contra empreses. El 19% d'aquestes denúncies van ser destinades a empreses de la banca, convertint aquest sector en el més denunciat en el que va d'any.
La majoria de reclamacions contra la banca tenen a veure, sobretot, amb irregularitats hipotecàries, clàusules sòl, hipoteques referenciades al *IRPH o increment de comissions de manera irregular.
Com saber si la teva companyia telefònica compleix amb la velocitat d'Internet que estàs pagant
El segon sector amb més reclamacions va ser el de les telecomunicacions, amb un 17% de les denúncies. En aquest cas, la majoria tenen a veure amb ofertes de captació que després no s'ajusten a la realitat, dificultats per a donar-se de baixa o cobrament de penalitzacions abusives quan es vol abandonar una companyia. També són molt freqüents les reclamacions perquè la velocitat d'internet contractada no és la que arriba realment.
La pandèmia acrecenta les denúncies en sanitat
Amb un 11% de les reclamacions totals, la sanitat i les elèctriques, tan esmentades enguany per la nova tarifa de la llum, més en un dia com aquest dimarts que ha tornat a batre rècord històric, empaten com els següent sectors amb més denúncies.
Quant a la sanitat pública, aquest any de pandèmia acreix els problemes que els consumidors ja experimentaven: grans retards i problemes de qualitat assistencial. En la sanitat privada, les reclamacions tenen a veure, sobretot, amb incompliment de contractes al no prestar els serveis promesos.
Consum creu que la situació de Dentix "està entrant en una certa normalitat" i treballa en la regulació del sector
Gran part de les reclamacions de la sanitat tenen a veure amb *Dentix que, encara que va salvar el seu tancament amb l'absorció de *Vitaldent, encara no ha proporcionat els tractaments promesos a molts clients. Pel que alguns estan a l'espera del tractament o amb aquest a mig fer, mentrestant, a més, paguen a les entitats financeres els préstecs que van demanar per a poder finançar-los,
Les elèctriques en el punt de mira
Durant els últims mesos les elèctriques han estat en el punt de mira per la pujada constant dels preus de la llum que aquest agost tripliquen els de l'any anterior, però, els consumidors es queixa sobretot pels enganys.
El preu de la llum inicia agost triplicant el preu respecte al mateix dilluns de l'any passat
Segons les denúncies dels consumidors, les elèctriques ofereixen descomptes que després es converteixen en tarifes més cares. Però, sobretot, es queixen del xantatge. Segons *Facua, quan hi ha un deute, abans de comprovar si és un problema de comptador, la companyia elèctrica amenaça amb talls de llum o posar al consumidor en llistes de morosos.
Crítiques al ministeri de Consum
Des de Facua, lamenten que "el ministeri d'Alberto Garzón no està visibilitzant públicament irregularitats comesos per empreses”, de fet, no estan segurs de si arriben a investigar a les empreses denunciades.
"No s'estan prenent mesures ni assenyalant a les empreses que estan incomplint la normativa”, ha dit Sánchez. I, encara que el ministeri no té capacitat sancionadora, no implica que no pugui "assenyalar a empreses que estan defraudant als consumidors" per a alertar-los dels fraus, assegurava el portaveu de *Facua.
Passivitat de consumidors i administracions
Sánchez ha assegurat que "la passivitat dels consumidors afavoreix el frau". Si els consumidors no denuncien, les empreses mai retornaran els diners. És el que li va passar a milions de persones en 2020 que van haver de cancel·lar els seus viatges pel *covid però no van denunciar a les aerolínies perquè els retornessin els diners.
Tampoc ajuda la passivitat de les administracions que no "posen multes contundents" per a evitar el frau de les empreses. La majoria, ni tan sols identifica a les empreses defraudadores, la qual cosa ajuda al fet que tinguin total impunitat.
Consulta la notícia original ACI