La situació provocada pel coronavirus ha portat al Govern a establir unes mesures extraordinàries sobre lloguers d'habitatge habitual, amb la finalitat de protegir a les llars més vulnerables, els que més poden patir l'impacte d'aquesta crisi. Aquestes mesures afecten arrendataris, però també a arrendadors. Assabenta't bé.
Entre les mesures extraordinàries d'ajudes al lloguer aprovades pel Govern per a afrontar la situació excepcional provocada pel *coronavirus hi ha algunes per a tots els lloguers d'habitatge, i unes altres solo per a les llars vulnerables.
Pròrroga dels arrendaments d'habitatge habitual
L'arrendatari pot demanar una pròrroga extraordinària per un període màxim de 6 mesos, per als contractes que hagueren d'acabar entre el 2 d'abril de 2020 i fins a passats dos mesos des de la fi de l'estat d'alarma.
Mesures especials per a llars vulnerables
A més, s'adopten mesures especials en matèria de lloguer d'habitatge habitual per a protegir a llars vulnerables.
Suspensió de deshaucis
Se suspén el procediment de desnonament i dels llançaments per a llars vulnerables sense alternativa habitacional. Una vegada que acabe l'estat d'alarma i la Justícia torne a funcionar amb normalitat, en els procediments de desnonament relacionats amb lloguers d'habitatge es podrà ordenar una suspensió extraordinària del procediment per un període màxim de 6 mesos des del 2 d'abril de 2020.
Ajornament o condonació de la renda
També s'han adoptat mesures relacionades amb el pagament de la renda en el cas d'inquilins vulnerables. A aquest efecte, les mesures són diferents si l'es és inquilí d'un arrendador particular, o d'una empresa o entitat pública d'habitatge o una gran forqueta (propietari amb més de 10 immobles urbans, o superfície construïda de més de 1.500 m²).
Inquilins d'empreses, entitats públiques d'habitatge o gran propietari:
Què és una llar vulnerable?
La norma detalla quins requisits han de complir-se perquè els consumidors, arrendadors o arrendataris, tinguen consideració de "vulnerables":
Quins requisits fan que es considere a un consumidor "vulnerable"?
Com es demostren aqueixes condicions?
L'arrendatari ha de presentar la documentació necessària per a demostrar els requisits anteriors: el certificat de la *situacion de desocupació, en el qual figure la quantia mensual percebuda com a prestació o subsidi per desocupació, certificat expedit per la AEAT, el llibre de família, certificat d'empadronament en aqueix moment i en els 6 mesos anteriors i declaració responsable del deutor sobre el compliment dels requisits per a considerar-se sense recursos econòmics suficients, segons els límits abans citats.
Si no és possible obtindre algun d'ells, es pot substituir per una declaració responsable en la qual justifique el motiu relacionat amb la crisi del *Covid-19. Es posterga a un mes després de la fi de l'estat d'alarma la necessitat d'aportar-lo.
Mesures necessàries, però bastaran?
L'elevat nivell de les rendes de lloguer que s'estava pagant en les grans ciutats fa que, davant una crisi com aquesta, que *daja tant *vícitimas sanitàries com a econòmiques, el pagament del lloguer es torne realment difícil o fins i tot impossible per a molts inquilins.
Lamentablement, a Espanya no hi ha un parc públic d'habitatge social adequat a les necessitats, alguna cosa que OCU ha sol·licitat reiteradament, la qual cosa ha fet requerisc adoptar mesures extraordinàries perquè no es produïsquen desnonaments ni eixides dels habitatges llogats, durant un període de temps. Unes mesures que, en primer terme, afecten els arrendadors, que tardaran a cobrar algunes de les seues rendes i no podran recuperar la possessió de l'habitatge fins i tot en cas de poder necessitar-la.
El millor, un acord
En l'espera de poder accedir a les ajudes que en cada cas procedisquen, OCU anima als arrendadors a aconseguir acords amb els inquilins afectats per aquesta crisi, i tractar de pactar ajornaments, moratòries o condonacions de deutes.
És molt important documentar aqueixos acords per escrit, mitjançant intercanvi de correus electrònics o d'altres aplicacions de missatgeria.
D'altra banda, cal tindre present que, des del punt de vista fiscal, encara que no li paguen la renda, l'arrendador haurà de declarar i pagar IRPF per les rendes com si li les hagueren pagades: Només podrà deduir com a rendes de "dubtós cobrament" aquelles per a les quals hagen transcorregut 6 mesos des de l'impagament reclamat. No s'ha adoptat cap mesura fiscal sobre aquest assumpte.
Les mesures extraordinàries adoptades es justifiquen per a aquelles llars en situació de vulnerabilitat ocasionada per la crisi del *COVID-19, sense que hi haja justificació per a l'impagament o el retard en el pagament per a llars que no estiguen en aqueixa situació.
S'aveïnen temps difícils
Tenint en compte la incidència de la crisi provocada pel *coronavirus en l'ocupació, la situació de dificultats de pagament en les rendes aniran més enllà del període d'alarma i dels immediats mesos posteriors. A curt i mitjà termini és esperable un descens en els preus del lloguer i de l'habitatge, però continuarà havent-hi un problema d'accés a l'habitatge.