Actualitat Notícies

Mesures per a evitar consums anormals d'aigua i reduir la factura fins a un 50%
Mesures per a evitar consums anormals d'aigua i reduir la factura fins a un 50%

Amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua que se celebra hui, 22 de març, no està de més recordar alguns consells per a estalviar i evitar fugides d'aigua en els habitatges. Segons l'Associació d'Empreses del Sector de les Instal·lacions i l'Energia (*Agremia), posar en pràctica aquestes recomanacions pot suposar un estalvi de fins a un 50% en la butxaca de les famílies.

Instal·lació de dispositius d'estalvi en peces sanitàries

Encara que està molt arrelat en la societat adoptar hàbits diaris per a no malgastar aigua, com dutxar-se en lloc de donar-se un bany, no deixar córrer l'aixeta durant la rentada de les dents o recollir l'aigua en un llibrell per a rentar els plats, existeixen sistemes domèstics que poden afavorir un estalvi major.

Dins dels dispositius que es poden adaptar en peces sanitàries existents (inodor, aixeteries de bany o dutxa), destaquen les cisternes de doble descàrrega (permet un estalvi d'aproximadament el 40% sobre el consum de l'aparell original) o aixeteries monocomandament disponibles per a lavabo, aigüera, dutxa i bidet, que són compatibles amb altres sistemes aconseguint, segons la seua pressió, estalvis d'entre el 40 i el 60% sobre el cabal de l'aigua.

Parar atenció al nou etiquetatge energètic en els electrodomèstics

Les noves etiquetes energètiques en electrodomèstics, que van entrar en funcionament el passat 1 de març, no sols informen del consum elèctric, sinó que també aporten dades sobre l'aigua utilitzada en cada cicle de rentada. Encara que la seua classificació va des de la A a la G, de major a menor eficiència, normalment els aparells més eficients tindran lletra B o C. I és que, de moment, la lletra A està reservada per a impulsar noves innovacions.

Substituir els comptadors antics per uns altres més precisos

Des d'agost de 2020 existeix una norma que obliga a canviar els comptadors d'aigua freda i calenta amb més de 12 anys d'antiguitat per uns altres més moderns, que a més d'evitar una lectura imprecisa, busquen un major estalvi energètic i econòmic. Els propietaris d'aquesta mena de comptadors tenen un termini de cinc anys per a substituir-los per uns altres més eficients.

Segons l'empresa ISTA, amb el canvi de comptador d'aigua les famílies estalviaran de mitjana un 15%, uns 35 euros anuals. Calcula que aquesta mesura afectarà tres milions de llars espanyoles. Només a Madrid caldrà substituir un parc de 600.000 comptadors antics.

Detecció precoç de fugides i anàlisi predictiva dels consums

Les aixetes, els vàters i el capçal de la dutxa, en els habitatges, són els principals elements sobre els quals cal actuar per a una detecció precoç de possibles fugides. L'assumpte no és fútil, ja que els degotejos i fuites de les aixetes poden suposar una pèrdua de 100 litres d'aigua al mes, mentre que una fugida en una cisterna per perduda d'estanquitat en la vàlvula de tancament equival a consumir 20.000 litres aproximadament en un mes, segons *Agremia.

Per a comprovar que existeixen realment fugides s'aconsella tancar les claus de pas i examinar si el comptador d'aigua continua corrent. També la presència d'humitats en la paret entre el comptador i la vàlvula de pas és un altre símptoma de fugida. És aquest sentit, també és important vigilar que les aixetes estan correctament tancats i que el capçal de dutxa no està bloquejat.

En les comunitats de propietaris, el sistema de reg del jardí i la piscina, són els dos elements més sensibles a les fugides d'aigua. Per a preveure aquest problema, existeixen dispositius intel·ligents basats en la Internet de les Coses (*IoT) que són capaces de gestionar eficaçment el consum i estableixen patrons de comportament entre els veïns.

Una de les solucions més recents és WiWater, desenvolupada pels administradors de finques col·legiats Antonio Martínez, Eliseo *Mogica i Juan Francisco González, que busca l'optimització de l'aigua a través de sensors i patrons de consum; permet saber on, quan i com es perd l'aigua en cada comunitat o habitatge. Gràcies a una anàlisi de dades predictiu basat en el *Big Data, aquesta solució aprén dels consums dels veïns i crea un patró personalitzat. D'aquesta manera, les comunitats i habitatges han aconseguit estalviar quasi 28 milions de litres d'aigua en els últims anys.

Consulta la notícia original AQUI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías