Actualitat Notícies

Moltes màscares de tela no compleixen la normativa
Moltes màscares de tela no compleixen la normativa


Màscares reutilitzables poc recomanables

Comprem 140 màscares de tela en botigues de 7 ciutats espanyoles per a comprovar si compleixen la normativa i informen i protegeixen els usuaris: els resultats són decebedors, la majoria no estan conformes a la nova ordre ministerial, més exigent.

En el mercat es poden trobar molts tipus de màscares, els usuaris trien quin és el seu tipus de màscara, o fins i tot combinen diverses d'elles. Entre les favorites de molts estan les màscares de tela llavables, reutilitzables, que consideren més econòmiques i a més generen menys residus… però, protegeixen? compleixen la seua missió? Perquè segons un estudi realitzat per OCU, hi ha motius per a la preocupació

Homologades… o no

Les màscares de tela, que es venen en diferents establiments no especialitzats es poden vendre com a “màscares higièniques”, respectant la norma UNEIX 0065, o bé poden acollir-se a la categoria de “cobertor facial comunitari”, respectant el document UNEIX-CWA 17553. En un i un altre cas han d'informar de les dades d'eficàcia de filtració i respirabilidad.

També poden estar fabricades sense seguir cap norma… i la seua venda, hui dia, continua sent perfectament legal (sempre que no recórreguen a al·legacions específiques que corresponguen a màscares homologades).

Una normativa més estricta

L'Ordre CSM/115/2021, d'11 de febrer, per la qual s'estableixen els requisits d'informació i comercialització de màscares higièniques, endureix els requisits de la normativa prèvia, vigent en els moments més durs de la pandèmia. Els van a donar un mes de termini perquè els fabricants adaptaren l'etiquetatge a les exigències de la nova norma, de manera que des de meitat de març les màscares higièniques reutilitzables han de respectar aqueixes noves condicions. Entre elles hi ha algunes que des d'OCU considerem especialment importants:

En els productes reutilitzables hauran de figurar, almenys, les dades obtingudes abans i després del total de cicles de rentada indicats pel fabricant, seguint el mètode de rentada i assecat recomanat.

En l'etiquetatge ha d'incloure el número de referència de l'informe d'assaig, el mètode usat, i el laboratori emprat per a la seua realització.

Ha d'advertir-se de manera explícita que aqueixes màscares no estan destinades al seu ús per persones amb símptomes de malaltia.

Això és una cosa que hui dia encara no compleixen, com hem comprovat des d'OCU.

Comprem i revisem 140 màscares

Per a saber-ho, hem fet una prova sobre el terreny:

  • Hem visitat 7 ciutats: Madrid, Barcelona, Bilbao, Sevilla,València, Valladolid i Saragossa.
  • En totes elles, diferents tipus d'establiments: basars ("xinesos" i similars), botigues de roba, roba esportiva i complements, quioscos o llocs i altres botigues "de conveniència" en total, 140 establiments (5 de cada tipus en les 7 ciutats).
  • En totes elles entrem preguntant per màscares d'un sol ús, que es pogueren llavar i, després de veure el que ens oferia, preguntàvem expressament si alguna d'elles eren màscares higièniques, especificant que preferíem màscares “de les quals compleixen aqueixa norma de seguretat”.


Com són les màscares de tela a la venda?

Hem comprovat que en molts establiments no saben el que embenen. De les 140 màscares comprades, 36 no es venien com a “higièniques” o “homologades” o “certificades”, però 104 sí que es van recomanar com a tals en l'establiment… i no obstant això 17 màscares (un 16%) no ho eren realment, com vam veure en revisar el seu etiquetatge.

A més, en revisar l'etiquetatge, veiem que 18 es venien sense cap mena d'etiqueta ni instruccions. Les altres 122 sí que es venien amb alguna mena d'etiquetatge o instruccions (en 7 no estaven en castellà).

De les 140 màscares, 97 asseguraven en el seu etiquetatge ser higièniques (o terme equivalent).

Informen del que es deuen?

90 de les 97 màscares etiquetades com a higièniques no complien amb els requisits que fixa l'última normativa d'etiquetatge per a aquesta mena de models, vigent des de febrer de 2021.

  • No indiquen l'eficàcia de filtració abans i després del nombre màxim de rentades o
  • No mostren el número de referència de l'assaig
  • O no recullen l'advertiment de què es tracta d'un producte destinat a persones sense símptomes de la malaltia.


No a les màscares insegures

Davant això, des d'OCU sol·licitem:

  • Que es realitzen inspeccions i controls per a retirar els models que incompleixen l'actual normativa.

  • Que es retiren totes les màscares que no tenen cap mena d'etiquetatge.

  • Una prohibició temporal per a comercialitzar màscares de tela llavables que no s'ajusten a una normativa estàndard que assegure uns valors mínims d'eficàcia de filtració, ja que no garanteixen una adequada protecció contra la transmissió del virus SARS CoV-2, que és, ara com ara, el principal motiu per a adquirir aquests productes.


Tria una bona màscara

Les persones sanes, sense símptomes, estaran ben protegides amb una màscara higiènica d'un sol ús (o una reutilitzable que complisca rigorosament les normes). Són una opció senzilla i assequible, a la venda fins i tot en supermercats. En el nostre comparador trobaràs les millors màscares:

I tan important com comptar amb un bon protector és usar-ho bé: canviar-ho amb la freqüència necessària, col·locar-ho cobrint nas i boca, no tocar-ho constantment... Les coses comencen a anar millor, però no és moment de baixar la guàrdia enfront de la COVID 19.

En OCU continuem insistint en la necessitat de tindre màscares bones i assequibles a l'abast de tots, perquè ningú es quede sense màscara per no poder pagar-la.

Consulta la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías