El 30 de març finalitza el termini per a sol·licitar la moratòria de pagament dels préstecs aprovada pel govern. Si no t'has pogut acollir a ella o vas ser beneficiari però ja expira la teua moratòria i encara tens problemes per a assumir el pagament de la quota de la teua hipoteca o préstec personal, pots tractar de negociar amb el teu banc una solució: l'objectiu és evitar l'impagament.
Només fins al 30 de març
Entre les mesures aprovades fa ara un any per a tractar d'atallar els greus efectes de la crisi provocada per la pandèmia, s'incloïa la possibilitat que els consumidors (inclosos els treballadors autònoms) que havien patit un minvament en els seus ingressos a conseqüència del coronavirus pogueren sol·licitar una moratòria per al pagament de les quotes de préstecs. L'objectiu d'aquesta mesura és simplement evitar que els consumidors *incurranen una situació d'impagament.
Si compleixes els requisits per a accedir a les moratòries i encara no ho has fet, encara aquestes a temps fins demà, 30 de març. Mira com fer-ho
Com sol·licitar la moratòria de préstecs
Finalitza l'ajornament, però la crisi segueix
La moratòria de préstecs contemplava la congelació del pagament de les quotes dels préstecs durant un període màxim de nou mesos: a molts dels afectats perquè van sol·licitar la moratòria durant el primer estat d'alarma ja els toca tornar a fer front a les quotes. No obstant això, la crisi està lluny d'acabar: molts treballadors segueixen en ERTO o van perdre la seua ocupació i segueixen en atur. En aquesta situació, afrontar el pagament de les obligacions dels seus préstecs els resultarà impossible.
Negocia amb l'entitat
Si la teua moratòria ja ha acabat o està a punt de fer-ho i continues tenint dificultats per al pagament, negocia com més prompte millor amb l'entitat per a reduir el més possible el pagament mensual del préstec i fer-lo més assumible. Tens diverses alternatives:
Ampliar el termini de la hipoteca és la primera opció,q *ue pot bastar per si mateixa o combinar-se amb unes altres.
Sol·licitar una manca parcial, durant la qual es paguen interessos, però no es retorna capital.
Demanar una manca total, en la qual no es paga res.
Mesures com les ampliacions de termini o les mancances no suposen un major risc per a les entitats, perquè no han de donar més capital, i la capacitat de l'usuari d'afrontar el pagament i no incórrer en morositat és major si es concedeix una ampliació.
En aquests moments les entitats semblen obertes a considerar opcions per a facilitar els pagaments: de fet, al costat de la moratòria legal aprovada pel govern, les entitats financeres van arribar a un acord sectorial per a concedir moratòries als seus clients, amb ajornaments de fins a 12 mesos en el cas d'hipoteques i fins a sis mesos en el cas de préstecs personals. De moment no sembla que aquest acord sectorial es vaja a ampliar, però és possible que les entitats concedisquen ajornaments addicionals als clients que continuen tenint dificultats per a afrontar el pagament de les seues quotes.
Última opció: vendre l'habitatge hipotecat
Si la situació és insostenible i no pots afrontra les quotes dels préstecs ni amb aquestes ajudes, abans de caure en una situació d'impagament has de plantejar-te l'opció de vendre l'habitatge, sobretot si el que pots obtindre per la venda és major que el deute pendent: amb els diners podràs saldar el deute amb el banc i “començar de zero”, sense deutes pendents.
1 de cada 4 llars, amb greus dificultats
Fa a penes uns dies OCU ha fet publics els resultats d'una nova edició de l'enquesta de solvència familiar. Per ella sabem que:
La incidència econòmica de la crisi provocada per COVID 19 en la renda de les llars probablement es mantindrà durant bastant temps, i les seues conseqüències es deixaran sentir: actua com més prompte millor.
Consulta la notícia original AQUI