Actualitat Notícies

*Netflix s'enfronta a una denúncia a Espanya per pujar els preus: FACUA diu que va contra la llei, Netflix afirma el contrari
*Netflix s'enfronta a una denúncia a Espanya per pujar els preus: FACUA diu que va contra la llei, Netflix afirma el contrari

FACUA-Consumidors en Acció ha denunciat a Netflix davant la Direcció General de Consum del Ministeri de Consum i les autoritats de protecció al consumidor de les dèsset comunitats autònomes d'Espanya. El motiu: la seua pujada 'unilateral' de les tarifes 'sense fonamentar-la en motius vàlids contemplats en els seus contractes amb els usuaris'.

A l'octubre Netflix va començar a comunicar als seus clients que anava a realitzar una modificació dels preus dels seus plans Estàndard i Premium. L'estàndard va passar de 11,99 a 12,99 euros i Premium va passar des dels 15,99 als 17,99 euros. La companyia va indicar als clients que aquesta pujada es començaria a aplicar a partir del següent cicle de facturació.

Uns Termes d'Ús abusius per a FACUA

FACUA basa la seua demanda que hi ha una clàusula en els Termes d'Ús de la companyia que l'associació considera abusiva. Aquesta diu que 'podem canviar els nostres plans de subscripció i el seu preu quan ho considerem oportú', sense vincular aquestes modificacions a cap motiu vàlid recollit en els seus contractes amb els usuaris.

L'associació assenyala que aquesta clàusula dels Termes d'Ús ha de reconéixer-se com a abusiva ja que la companyia pretén atorgar-se la capacitat de modificar el contracte de manera unilateral, en qualsevol moment i sense un motiu concret.

Si tenim en compte la legislació espanyola trobem que l'article 85 del Reial decret legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, on es recull la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres lleis complementàries, aquesta assenyala com a abusives 'les clàusules que reserven a favor de l'empresari facultats d'interpretació o modificació unilateral del contracte' llevat que hi haja uns motius vàlids per a això.

Una altra de les normes espanyoles citades per FACUA és l'article 1.091 del Codi Civil que recull que 'les obligacions que naixen dels contractes tenen força de llei entre les parts contractants, i han de complir-se al tenor d'aquests', mentre que l'article 1.256 assenyala que 'la validesa i el compliment dels contractes no poden deixar-se a l'arbitri d'un dels contractants'.

L'article 1.258 indica que els contractes 'obliguen, no sols al compliment dels pactes, sinó també a totes les conseqüències que, segons la seua naturalesa, siguen conformes a la bona fe, a l'ús i a la llei'. És a dir, que Netflix estaria incomplint el contracte amb cada client, en canviar unes tarifes acordades sense una expressa millora del servei.

Netflix assegura que la seua decisió és legal

Per part seua, Netflix ha parlat amb Xataka i defensa que la pujada de preus s'ha realitzat de manera completament legal. Segons el portaveu de la plataforma, la pujada de preus ve acompanyada amb una millora del catàleg de sèries i pel·lícules, així com de la qualitat del servei que proporciona la seua plataforma.

Un altre dels arguments del servei de *streaming és que 'atés que no existeix cap mena de permanència,** si el consumidor no està d'acord amb aquest canvi pot cancel·lar la subscripció** en qualsevol moment o canviar de pla, ja que el Bàsic manté el seu cost de 7,99 euros al mes'.

Consulta la notícia original *AQUI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías