Actualitat Notícies

Nou dubtes resolts a l'hora de realitzar la declaració de la Renda 2020
Nou dubtes resolts a l'hora de realitzar la declaració de la Renda 2020

 

Quin és el termini per a realitzar la declaració de la Renda 2020? Estic obligat a fer-la? Què ocorre amb les prestacions noves com l'Ingrés Mínim Vital? Què ocorre si he estat en ERTO? Et donem totes les respostes

Hui, 7 d'abril, comença la Campanya de la Renda 2020, amb l'inici del termini de presentació per Internet dels esborranys de renda corresponents a l'exercici 2020. A partir del mes de maig, es posarà en marxa l'atenció telefònica i presencial perquè els contribuents puguen dur a terme la seua declaració.

Aprofitant l'inici d'aquesta nova campanya, *EFPA España ha preparat un document informatiu que respon a algunes de les preguntes que realitzen els contribuents quan s'enfronten a la declaració d'IRPF i l'Impost de Patrimoni, i algunes claus per a no cometre errors comuns i minimitzar la nostra factura fiscal, incloses els dubtes per a aquells treballadors que van estar en ERTO durant algun període de l'any passat i com pot afectar la seua declaració.

Quin és el termini per a realitzar la declaració de la Renda 2020?

La Campanya de la Renda 2020 arranca dimecres que ve 7 d'abril, data en la qual comença el termini de presentació per internet de les declaracions de renda de 2020. El mes de maig, s'activa el programa d'atenció telefònica i presencial per a emplenar la declaració. En concret, a partir del 4 de maig es pot sol·licitar la cita prèvia per a realitzar la declaració per telèfon mitjançant el pla "Li cridem" que l'Agència Tributària va implantar l'any passat.

A partir del 2 de juny es pot presentar la declaració de manera presencial en les oficines de l'Agència Tributària i, com cada any, l'últim dia del mes, el dimecres, 30 de juny, es tanca el termini per a presentar les declaracions de Renda (i també Patrimoni).

Estic obligat a realitzar-la?

En termes generals, els contribuents amb ingressos inferiors a 22.000 euros anuals estan exempts de presentar la declaració de la Renda, quan procedisquen d'un solo pagador. No obstant això, és recomanable repassar bé l'esborrany, ja que en alguns casos pot eixir a retornar, sobretot si es van aplicar retencions altes en la nòmina amb un solo pagador. Aquest límit de 22.000 euros de rendes del treball també s'aplicarà en el cas dels contribuents amb més d'un pagador, en el cas que la suma de les quantitats percebudes del segon i restants pagadors, per ordre de quantia, no excedisquen en el seu conjunt la quantitat de 1.500 euros anuals i, per descomptat, també serà atribuïble als treballadors que han percebut una quantia per part del *SEPE en 2020.

En la resta de casos, si les rendes del treball han procedit de dos o més pagadors, el límit mínim es manté enguany en 14.000 euros.

Quins canvis personals he de reflectir en la declaració?

En el moment de començar a preparar l'esborrany de la declaració de la Renda, cal posar sobre la taula tots els aspectes que hagen canviat en les nostres vides al llarg de l'últim any (en aquest cas, 2020) i que puguen influir d'alguna manera en la declaració, això poden ser aspectes com un canvi de domicili, d'estat civil o el naixement de fills, entre altres.

En el cas del naixement o adopció d'un fill, té efectes directes en la declaració. A més, cal valorar algunes de les deduccions autonòmiques a les quals el contribuent pot acollir-se, segons la ubicació del seu habitatge. Sobre el canvi de residència, cal tindre en compte que, perquè una persona siga considerada resident a Espanya, ha d'haver viscut com a mínim 183 dies.

I si he estat en ERTO durant 2020?

La pandèmia provocada per la COVID-19 ha provocat una aturada laboral en molts sectors que ha obligat les empreses a acollir-se a *ERTEs perquè els empleats pogueren continuar obtenint part del seu salari. Tots aquells contribuents que estigueren en situació d'ERTO en algun moment de 2020 veuran reflectits almenys dos pagadors en la declaració d'enguany: la prestació temporal del Servei Públic d'Ocupació Estatal (*SEPE), al costat de la nòmina de la companyia de la qual formen part. Això suposarà que molts treballadors que en anys anteriors no tenien l'obligació de fer la declaració sí que l'hauran de realitzar enguany, ja que el límit mínim d'ingressos amb més d'un pagador es redueix a 14.000 euros.

Quant a les retencions, si els treballadors afectats per un ERTO han rebut quanties xicotetes, el més lògic és que el *SEPE els haja aplicat un percentatge molt baix de retencions, i això suposarà que els resulte una quota a pagar en la declaració.

Què ocorre amb les noves prestacions com l'Ingrés Mínim Vital?

Des de l'1 de juny de 2020, i amb la finalitat de reduir la fiscalitat dels beneficiaris de l'ingrés mínim vital, es declara la seua exempció en l'IRPF, fins a un import màxim anual de 1,5 vegades l'Indicador públic de renda d'efectes múltiples (*IPREM) que en 2020 va ser de 6.454,03 euros.

Ara bé, segons el que s'estableix en l'article 33 del Reial decret en el qual s'aprova l'Ingrés Mínim Vital, els ciutadans que reben aquesta prestació estan obligats a fer la declaració de la Renda durant els exercicis en els quals es beneficien d'aquesta quantia.

M'afecta la pujada d'impostos en 2020?

Recentment s'ha aprovat un increment de tarifes aplicables a la base imposable general (per a rendes superiors a 300.000 euros, a les quals se'ls començarà a aplicar un tipus del 24,50%, és a dir, amb un increment de 2 punts com a la base de l'estalvi (amb un nou tram, el de rendes superiors a 200.000 euros, que tributarà un 26%).

Ara bé, aquests nous tipus impositiu NO són aplicable ena la renda de 2020.

Val la pena fer la declaració de la Renda conjunta?

Poden realitzar la declaració conjunta els contribuents que formen part d'una mateixa unitat familiar, això és: estar casats, tindre fills en comú o totes dues i, es considera unitat familiar un matrimoni i els seus fills, si els tenen, o bé una unitat monoparental, formada per un progenitor i els seus fills. La situació familiar aplicable per a la Campanya de la Renda d'enguany serà l'establida a 31 de desembre de 2020.

Com a norma general, la declaració conjunta serà interessant per a aquelles parelles en les quals un dels cònjuges no reba ingressos o si els rep, són molt baixos i no superen l'import de 3.400 euros (reducció per tributació conjunta). També resulta recomanable per a les famílies monoparentals (el progenitor i els seus fills, quan els fills no perceben rendes.

Quines deduccions específiques familiars puc aprofitar?

Fa dos anys es va implementar una deducció en el cas que el cònjuge del contribuent comptara amb una discapacitat i aquest estiga al seu càrrec, per una quantia és de 1.200 euros anuals. En igual sentit, existeix des de l'exercici 2015 una deducció de 1.200 euros per a famílies nombroses establint-se des de l'any passat un increment d'aquesta deducció de fins a 600 euros anuals a partir del quart en la categoria general o el sisé en l'especial.

En tots dos casos, aquesta deducció es pot percebre de forma anticipada a raó de 100€ al mes.

On puc acudir per a demanar ajuda amb la declaració?

Utilitza els simuladors a la disposició del contribuent i busca assessorament. En tots els casos, és recomanable utilitzar algun dels simuladors posats a la disposició del contribuent per la *AEAT, per a saber quina alternativa resulta més recomanada en cada cas concret i, com no, consulta amb un assessor fiscal qualificat perquè resolga qualsevol dubte que puga sorgir a l'hora d'optimitzar al màxim la declaració.

Consulta la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías