Tens clar què és l'etiqueta energètica? Potser has llegit o oïda que l'escala de les etiquetes energètiques dels electrodomèstics torna a canviar. Et comptem les dates en què aquest canvi serà una realitat, quins electrodomèstics han de portar obligatòriament l'etiquetatge energètic, quina informació bàsica contenen aquestes etiquetes energètiques i com llegir-les i saber interpretar-les.
Classes energètiques, què signifiquen?
La simplificació de l'etiqueta energètica dels electrodomèstics, tornant a l'escala inicial de la A a la G continua avançant. De fet, si has comprat o compraràs una nova llavadora, *lavasecadora, frigorífic, llum, pantalla o televisió; és possible que et trobes amb dues etiquetes en el teu embalatge. No obstant això, no serà fins a el 1 de març de 2021 quan oficialment s'introduïsca aquesta escala única que reemplaçarà de manera progressiva a l'actual classificació, que arriba fins A+++.
Et comptem en què consistiran els canvis en les classes energètiques i com pots llegir la nova etiqueta energètica.
Amb aquest canvi d'etiquetatge energètic a la UE s'espera que la informació siga més clara i comprensible per al consumidor, ja que s'havia comprovat que amb les etiquetes A +, A ++ i A +++, la motivació a comprar electrodomèstics més eficients era menor a la qual hi havia amb l'escala d'a G: els consumidors estaven menys inclinats a optar pels aparells de “primera classe” sense un missatge clar de "compra A".
Aquestes noves etiquetes seguiran el ritme de les millores tecnològiques en eficiència energètica, i *serñan revisades quan el 30% dels productes en el mercat comunitari reben la màxima classificació (A) o quan el 50% estiga en les franges A i B, per a assegurar la seua utilitat.
El resultat d'aquest reescalat de les classes, els electrodomèstics més eficients (que abans pertanyien a la classe A+++), quedaran assignats com a molt a la classe B, per a deixar un espai de millora a l'eficiència energètica dels nous productes, és a dir, la classe A, la més eficient, quedarà inicialment deserta.
Depenent de l'electrodomèstic, les noves etiquetes energètiques no sols informaran del consum elèctric, sinó que també aportaran dades sobre la aigua utilitzada per cicle de rentada, la capacitat de emmagatzematge o el soroll, entre altres.
A més, inclouran un codi QR que els usuaris podran escanejar per a obtindre informació addicional sobre el producte.
De moment, la Comissió Europea ha aprovat el format original de les noves etiquetes d'eficiència energètica per a diferents categories d'electrodomèstics: llavadora, lavasecadora, frigorífic, llum i pantalla o televisió.
No sols canvia la lletra de l'etiqueta, la nova normativa també modifica el mètode de càlcul, per la qual cosa no hi haurà una correspondència directa entre les etiquetes antigues i les noves. Per això pot resultar estrany veure que alguns models passen a tindre un consum anual diferent, sent el mateix producte.
No et preocupes, des d'OCU t'ajudem a entendre-ho millor i a saber com llegir la nova etiqueta. Vegem les dues etiquetes del mateix model de llavadora:
L'etiqueta original tenia set classes, d'a G, però l'eficiència de les llavadores millorava i va caldre introduir la classe A+, més tard la A++ i la A+++. El resultat és confús i superpoblat en les franges superiors.
Com interpretar l'etiqueta?
En la nova etiqueta s'han redefinit els límits de consum per a poder entrar dins d'una classe energètica. En el moment del llançament, no hi haurà cap aparell enquadrat en classe A, per a deixar lliure aqueix espai de millora.
Com interpretar l'etiqueta?
Classes. Set com a màxim, de la A a la G. El verd fosc indica un producte altament eficient i el roig un de baixa eficiència. Es basa en un índex d'eficiència energètica (EEI) que té en compte: el consum anual d'energia i en cada programa. La despesa energètica es basa en 100 cicles de rentada.
Quan estaran disponibles les noves etiquetes?
Molts fabricants tenen el procés de producció avançat i alguns ja les inclouen en els nous productes. A partir de novembre de 2020 es vendran productes que porten totes dues etiquetes, la qual cosa pot generar confusió, però els comerciants no les mostraran a les botigues físiques ni online fins a març de 2021. A més, a causa de l'aturada de vendes que ha suposat la crisi de la COVID-19, és possible que les dates de llançament es reajusten. Aquest és el calendari:
Projecte Belt: l'aposta per l'eficiència energètica
Des de OCU ja insistim, juntament amb altres organitzacions com *BEUC, l'organització de consumidors europea, i ANEC, la veu dels consumidors en la normalització europea, sobre la necessitat de simplificar l'etiqueta energètica dels electrodomèstics, i sol·licitàvem la volta a l'escala inicial de la A a la G. Considerem que els consumidors guanyaran en informació amb aquesta millora.
A més, la nova normativa va posar en marxa la creació d'un registre de productes en gener de 2019, amb la finalitat de facilitar el treball a les autoritats de supervisió dels Estats membres i garantir que els càlculs d'eficiència energètica es correspongueren amb els declarats pels fabricants.
OCU forma part de el projecte europeu Belt (Boost Energy Label Take Up) que té com a objectiu recolzar en la transició evitant els errors d'interpretació i ajudant, d'una banda, als consumidors perquè continuen triant productes de millor rendiment, i per l'altre, als fabricants perquè investiguen i llancen electrodomèstics més eficients.
Consulta la noticia original ACI