Després de 35 anys sense actualitzar-se, la nova normativa del pa aprovada pel Consell de Ministres a l'abril entra en vigor l'1 de juliol. Des d'OCU pensem que aquesta actualització feia molta falta, perquè l'anterior norma s'havia quedat totalment desfasada.
En OCU aplaudim aquesta actualització de la normativa del pa, ja que considerem que servirà per a introduir una sèrie de canvis que aportaran una major qualitat i protecció als consumidors, a més de perquè recull moltes de les peticions que féiem en un contingut anterior.
Entre les novetats més importants que s'introdueixen en aquesta nova norma del pa que entrarà en vigor l'1 de juliol de 2019, es troben:
Definició de pa integral i pa de gra sencer
Hui dia, és molt comú trobar mesclats pans elaborats exclusivament amb farines integrals (procedents del gra sencer) amb pans fets amb farines blanques a les quals se'ls ha afegit quantitats variades de segó, tots ells sota l'etiqueta de “pa integral”.
És per això pel que la nova normativa del pa ha cregut necessari establir una definició de pa integral que faça referència únicament al pa que es prepara exclusivament amb farina integral o de gra sencer (independentment del tipus de cereal), només així el consumidor estarà a resguard d'aquest tipus de confusions.
Definició de pa artesà
Últimament s'abusa molt de les paraules “artesà” i “tradicional” per a qualificar a segons quins productes. Per aquesta raó, s'han fixat uns criteris que limiten l'ús del terme “artesà” per a designar als productes que realment es fan de forma artesanal, deixant fora a aquells de fabricació industrial.
Definició de pa elaborat a partir de massa mare
La massa mare no solament suposa una elaboració més artesanal pel fet que la fermentació és més llarga (més de 8 hores), sinó que també influeix en les característiques del pa (aromes procedents de la bacteris àcid-làctics i una molla més uniforme i uniforme). Això serà possible si la participació del llevat fornera és mínima, ja que aquesta accelera la fermentació. En cas contrari, el que aconseguirem és un pa amb aromes procedents de la massa mare, però sotmesos a una fermentació ràpida.
Reducció de l'IVA del pa integral al 4%
El consum de fibra és insuficient en la dieta dels espanyols. Si la ingesta recomanada és de 25-30 g diaris, el nostre consum rares vegades arriba als 12,5 g diaris. En OCU pensem que fomentar el consum de productes integrals (o a base de gra sencer) podria ser una mesura beneficiosa per a la salut, ja que diferents estudis epidemiològics avalen que menjar aquests aliments redueix la possibilitat de patir malalties cardiovasculars, diabetis, obesitat, etc.
Amb l'aprovació de la nova normativa, el pa de tota mena de cereals, ja siga blanc o integral, i aquells baixos en sal passen a formar part de la categoria de pa comú (actualment, està inclòs en la d'especial) i, per tant, el seu IVA baixa del 10% al 4%.
Límit màxim per a la sal
Pensem que és un pas lògic si tenim en compte que, arran de l'estratègia *NAOS, es va signar un conveni amb el sector de la Fleca en el qual es va acordar una reducció progressiva del percentatge de sal utilitzat en l'elaboració de pa, passant del 2,2% a un 1,8%.
Des d'OCU insistíem que aquesta petició es prenguera de debò. Doncs en un estudi que realitzem en 2005 comprovem que el percentatge de sal havia descendit, situant-se entorn del 1,23%, no obstant això, en una anàlisi del contingut de sal en els aliments que duem a terme en 2013 ens portem la sorpresa que aquest havia pujat de nou en la barra de pa.
Doncs bé, la nova norma del pa estableix el 1,31% com a límit màxim de quantitat de sal present en el pa comú. Aquesta condició entra en vigor a l'abril de 2022 i aquells pans que no la complisquen no podran entrar en la categoria de pa comú.