Aquestes plataformes solen articular-se a través d'un esquema piramidal sota l'aparença d'invertir en activitats comercials legítimes. OCU Inversions no recomana invertir en criptomonedes pel seu altíssim risc.
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), a través de la seua revista setmanal núm. 944 d'OCU Inversions, publica un article per a alertar als inversors de les possibles estafes amb criptomonedes.
OCU Inversions adverteix que les criptodivises, com, per exemple, el *bitcóin, s'han convertit en un valor atractiu per als inversors, per les grans rendibilitats que esperen obtindre apostant per elles, però és necessari ser conscients de quins són els riscos que comporten més enllà de les fortes fluctuacions que puga experimentar el seu preu.
El mercat de les criptomonedas és molt complex i opac sense regulació ni supervisió oficial, per la qual cosa s'ha convertit en un terreny favorable per als estafadors.
Donada la seua naturalesa digital, els ciberatacs són cada vegada més comuns i s'han convertit en el nou esquer dels inversors més incauts i desprevinguts que, encegats per aqueixes irrealistes rendibilitats promeses (fins i tot fins del 15% mensual), acaben perdent la seua inversió.
OCU Inversions informa que, en moltes ocasions aquest tipus de presumptes estafes s'articulen sota un esquema piramidal o esquema Ponzi, que funciona de la següent manera: sota la promesa d'altes rendibilitats, convencen als clients perquè invertisquen els seus estalvis (els quals a vegades tenen una compensació addicional en forma de comissió per cada nou client que ells capten). Els primers que van invertir poden traure els seus guanys, que no són tals, sinó que es tracta de la inversió dels últims que van caient en el parany, fins que es descobreix que els guanys no provenen d'activitats comercials legítimes sinó dels fons d'altres inversors.
OCU informa que es comencen a judicialitzar els primers casos, per exemple, l'Audiència Nacional ja està investigant el cas de Algorithms Group, empresa d'inversió en bitcoin radicada a Londres que podria haver defraudat més de 280 milions d'euros a prop de 3.000 inversors. Cas al qual podria sumar-se el de Arbistar que afectaria més de 30.000 inversors d'una vintena de països per un import total d'uns 500 milions d'euros, o el de Nimbus, radicada a Malta, i que l'any passat hauria deixat de fer front als compromisos dels seus 4.000 inversors.
OCU adverteix que el nombre de plataformes d'inversió que operen de manera fraudulenta amb criptomonedas no cessa d'augmentar, estant moltes d'elles localitzades en “paradisos fiscals”, la qual cosa fa més remota encara la possibilitat de ser detectades i que els inversors puguen recuperar els seus diners.
L'Organització de Consumidors i Usuaris aconsella als inversors ser conscients dels riscos que comporten aquestes monedes virtuals, ja que, si una plataforma d'aquest tipus perd diners o desapareix, no hi ha cap protecció legal que cobrisca les pèrdues dels inversors, ni encara que la plataforma s'haguera registrat davant una autoritat nacional.
OCU Inversions no recomana invertir en *criptomonedas pel seu altíssim risc, llevat que tinguen algun actiu que les recolze.
Consulta la notícia original ACI