Actualitat Notícies

Per què un nou impost a les elèctriques seria contraproduent per als consumidors?

Està el Govern de nou en batalletes entre els seus membres del PSOE i d'Unides Podemos. I de nou amb el focus posat en el sector elèctric, més concretament en les grans companyies elèctriques i la seua fiscalitat.

És curiós que nasca aquest debat ara just que hi ha eleccions a Andalusia el diumenge i que haja nascut de boca d'Unides Podemos. El PSOE no vol sentir parlar de més imposats a les elèctriques mentre que Unides Podem vol continuar restant beneficis a les companyies.

Però, per què? Qui es beneficia d'això? Qui es veu perjudicat? Per a poder analitzar-ho amb profunditat el millor és donar una ullada arrere i veure quin és el resultat d'una major fiscalitat a les companyies elèctriques.

La història demostra que qualsevol impost a les elèctriques acaba traslladant-se al preu de la llum i per tant faria que augmentara el preu de l'electricitat i la factura de tots els espanyols, tant consumidors domèstics com pimes, comerços, grans empreses o indústries. Tots, sense excepció.

En un context d'alts preus energètics, més que augmentar la fiscalitat, el Govern ha promogut baixar els impostos perquè repercutisca el menys possible en la butxaca de tots. Ha reduït l'IVA al 10% als consumidors domèstics, ha eliminat l'Impost al Valor de la Producció d'Energia Elèctrica (*IVPEE), ha reduït al 0,5% l'Impost Especial a l'Electricitat.

A més, ha creat un impost contra els beneficis caiguts del cel de les elèctriques i ha generat un mecanisme d'ajust pel qual les seues plantes renovables, nuclears, etc veuran retallats els seus ingressos en fer baixar el preu del *pool.

Nombrosos impostos

A les elèctriques se li han carregat al llarg dels anys diferents imposats, a més de l'IVA i el IEE. L'Impost a la generació elèctrica, el cànon hidràulic, la taxa *Enresa, la taxa municipal, els cànons eòlics en algunes CCAA, el cèntim verd, l'impost al carbó, etc.

Les companyies, per a no entrar en absolutes pèrdues, acaben repercutint els impostos en els seus preus de venda i al final és el consumidor qui acaba pagant.

Hi ha hagut nombrosos impostos perquè entre altres coses els senyors polítics s'han posat a carregar els costos del sistema elèctric amb mesures que no tenen res a veure amb el funcionament del propi sistema elèctric. Els coneguts com a càrrecs del sistema, com les primes a les renovables, el deute del sistema elèctric, els costos *extrapeninsulares, etc.

Per a poder contrarestar això, calia generar més ingressos i per això es va augmentar la fiscalitat. I en augmentar-se els impostos a les elèctriques, els principals perjudicats de tot això van ser els consumidors amb forts increments en la factura de la llum. Entre altres coses, perquè les coses cal pagar-les.

En definitiva, sembla contraproduent que es vulga augmentar la pressió fiscal a les elèctriques si amb això es perjudicarà els consumidors. Tots i cadascun dels impostos els acaba pagant el consumidor. Això deuria, almenys, fer reflexionar als membres del Govern, perquè no es pot estar en Missa i repicant. No es pot voler baixar la llum als espanyols i augmentar la fiscalitat a les elèctriques alhora.

Una anàlisi de Ramón Roca, director d'El Periódico de l'Energia.

Consulta la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías