Actualitat Notícies

Primeres sentències en clàusules solc són favorables al consumidor

Les primeres sentències dels jutjats especials clàusula-solc estan resultant favorables per al consumidor. Dels 100 casos jutjats a Oviedo, s'ha donat la raó al consumidor en 99. El primer cas resolt a Mèrida també es va donar la raó al consumidor. En aquest cas es va condemnar al banc a retornar 6.334,51€, més dels 5.500€ que havia ofert.

També a Navarra la primera sentència del jutjat especial clàusula solc ha resultat favorable al consumidor. “En la majoria dels casos es condemna a més al banc a costes per no haver-se sotmès al mètode de resolució extrajudicial; en molts casos el banc s'aplana abans que arribi el judici”, explica Juan Ignacio Navas, soci-director de Navas & Cusí, despatx especialitzat en dret bancari, financer i europeu.

En tots els casos s'està vivint un veritable col·lapse. A Castella-la Manxa, per exemple, s'han rebut des de l'1 de juny que es van crear els jutjats, 3.694 demandes: 1539 a Toledo, 796 a Ciudad Real, 534 a Guadalajara, 496 a Albacete i 320 a Conca. La xifra de Ciudad Real supera en 3 mesos els 734 assumptes entrats en el jutjat mercantil en tot un any. Ciudad Real es veurà reforçat amb un jutge més a partir del mes que ve a més de la prolongació de la jornada de dos funcionaris. Segons el president del Superior de Justícia de Castella-la Manxa, Vicente Rouco, queda per reforçar el jutjat especial clàusula solc de Guadalajara.


A Oviedo el jutjat de primera i instrucció nº 6 va rebre 1-320 demandes fins avui. En dos mesos ha rebut l'equivalent a 5 vegades el que rep un jutjat ordinari en un any Haurà de celebrar 15 audiències diàries. Com només podrà tenir vistes 3 dies a la setmana, veurà 45 casos a la setmana. De moment ja ha resolt 100 i 99 resulten favorables al consumidor. “És la línia que estan seguint tots els jutjats pel que el devessall previsible serà molt superior a la qual s'ha produït fins ara; o el CGPJ decideix una dotació més raonable o estaré en risc la tutela judicial efectiva”, assenyala Navas.

La precarietat amb la qual han començat a treballar aquests jutjats és cridanera. En el cas de La Corunya, el jutjat de primera instància i instrucció nº 7 bis ha de fer les vistes “per torns” en altres jutjats perquè no té sala pròpia. Quan tingui sala, el previst és celebrar vistes tres dies a la setmana i dos dies la següent setmana. “Una falta de mitjans que ralenteix la justícia; i ja se sap que una Justícia lenta no és justa”, apunta el soci-director de navascusi.com.

Tampoc tenen habilitada la sala a Granada, on el jutjat de primera instància i instrucció nº9 bisha rebut ja 1.580 casos. El jutge degà calcula que arribaran a 6.000 casos, 500 mensuals, per la qual cosa reclama entre 5-6 jutges més i prop de 40 funcionaris. “Portem setmanes reclamant que almenys es multipliqui per quatre l'actual dotació d'aquests jutjats especials si es vol que funcionin a un ritme raonable”, apunta l'expert.

La titular del 6 de Zamora encarregada de les clàusules solc es lamenta: “La situació és caòtica, el Jutjat està desbordat, està enfonsat, per molt que fem és impossible recuperar-ho ja. No donem proveïment”. Des que va arrencar la seva activitat el passat mes de juny ha rebut 600 demandes i calcula que arribaran al miler al desembre.

A Cadis el jutjat especial clàusules solc ha superat en tres mesos i amb tres funcionaris la xifra d'assumptes que registra un jutjat de primera instància en un any amb vuit funcionaris: 1.500 assumptes. “Hauria de duplicar la seva plantilla per poder prestar un servei àgil i de qualitat al ciutadà i evitar que el seu personal es vegi perjudicat per l'estrès i la sobrecàrrega de treball que pateix”, reclamen des del CSIF.

A Còrdova s'han rebut 1.156 casos, però el sindicat de funcionaris calcula que podrien arribar a entrar 10.000 en un any. El CSIF adverteix que “s'ha creat un tap”que no només afecta al jutjat especial sinó al registre i repartiment, afectant a altres jutjats. Per això demanen que s'incrementi la plantilla en 10 funcionaris en lloc dels dos previstos.

El col·lapse arriba fins i tot a zones amb tradició de poca litigiosidad com Soria. Actualment s'han rebut 129 casos en dos mesos, més del doble de casos que els rebuts l'any anterior.

La majoria dels temes resolts són de particulars, però també hi ha de pimes que es van veure afectades negativament per les clàusules solc. “La jurisprudència és bastant abundant a l'hora de considerar a una pime no dedicada a l'àmbit financer com a consumidor final i per tant subjecte als mateixos drets d'informació que un particular”, explica Navas.

El soci-director de navascusi.com lamenta que els bancs no s'acollissin l'arbitratge extrajudicial i espera que el CGPJ resolgui al més aviat possible una major dotació “que eviti el col·lapse actual i el previsible”.

Pots consultar la notícia original AQUI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías