Actualitat Notícies

Quasi la meitat dels espanyols han canviat els seus hàbits de compra des de l'inici de la pandèmia
Quasi la meitat dels espanyols han canviat els seus hàbits de compra des de l'inici de la pandèmia

Un nou informe d'Alvarez &Marsal i RetailEconomics, calcula que quasi la meitat dels espanyols (46%) consideren que els seus hàbits de compra han canviat des de l'inici de la pandèmia, dels quals el 21,1% considera que aquests canvis es mantindran de manera permanent. Aquests canvis es deuen a l'impacte de la pandèmia del Covid-19.

De l'informe es pot desprendre que, en mercats com Espanya i Itàlia, on la implementació del comerç en línia és menor a la d'altres països europeus, els consumidors esperen que es produïsca un major canvi permanent en la proporció de la despesa que realitzen en línia. D'aquesta manera, els consumidors espanyols esperen realitzar en línia el 33,2% de la seua despesa domèstica de manera permanent, per damunt de la mitjana de tots els països analitzats (29%) i de països com el Regne Unit, França i Alemanya.

És probable que això es dega al fet que, des de l'inici de la pandèmia, els consumidors espanyols han adquirit determinats productes per primera vegada de manera en línia. Un bon exemple d'això és la conclusió obtinguda en l'estudi que la proporció de consumidors que compren per internet roba, articles domèstics per a la llar i alimentació és més alta a Espanya que en la resta dels països europeus analitzats. En aquest sentit, el 22,4% dels consumidors espanyols enquestats declaren haver comprat articles domèstics (decoració, cuina, mobles, etc.) per primera vegada en internet des de l'inici de la pandèmia, que es fa extensible a la moda (19,5%) i els productes d'alimentació (13,9%).

No obstant això, els consumidors espanyols continuen considerant importants les botigues físiques a l'hora de realitzar les seues compres. Tant és així que el balanç de consumidors que variaran la freqüència amb la qual visiten botigues físiques és del -14,4% en el cas d'Espanya, mentre que en altres països com el Regne Unit i Itàlia, aquesta variació ascendeix al -44,1% i -29,8%, respectivament. Encara que no és clar com es traduirà això en l'afluència real de públic, aquest balanç és preocupant per a les companyies europees de venda al detall amb gran presència en botigues físiques, però Espanya apunta a ser el país menys afectat. Així mateix, el 56,3% dels espanyols considera que continuarà visitant botigues físiques amb la mateixa freqüència que ho feia abans de la pandèmia.

En qualsevol cas, els consumidors espanyols mostren un comportament preferible per als venedors en línia que els d'altres consumidors europeus, ja que tan sols el 8% declara haver retornat productes després d'haver-los adquirit per internet. Aquest percentatge és major en el cas d'altres països com Suïssa (10,2%), el Regne Unit (9%) i Itàlia (8,2%).Les devolucions són un dels principals factors que erosionen el benefici en les vendes en línia, ja que requereixen canals logístics cada vegada més complexos.

Caigudes en el benefici de la venda al detall a causa de la transició cap a la venda en línia

A mesura que la indústria de la venda al detall intenta captar quota de mercat en línia, molts passaran per un període de transició en el qual els marges de benefici es veuran sotmesos a una intensa pressió. A pesar que s'observen diferències en els marges de benefici del sector entre els països analitzats, s'ha produït un estrenyiment constant del *EBITDA mitjà de les companyies en tot Europa. El Regne Unit ha experimentat la major caiguda d'aquest marge des de 2011, passant del 9,2% al 5,5% en aquest període, mentre que a Espanya només ha caigut des del 8,6% al 7,5%.

A&M preveu que la proporció del consum en línia a Espanya augmente del 10,4% en 2020 al 14,9% en 2025, amb un creixement mitjà del 9,8% anual. Aquest canvi cap a uns hàbits de consum més orientats a internet portarà com a resultat una erosió dels marges de benefici de les companyies de venda al detall espanyoles, que continuaran descendint del 7,5% actual al 5,7% en 2025.

Les botigues que operen exclusivament en línia solen operar amb marges considerablement més baixos que els models de negoci multicanal i de botiga física. Això es reflecteix en l'informe, que assenyala que el *EBITDA mitjà de les empreses de venda al detall que només operen en línia és del 1,4% en comparació amb el 5,4% de la indústria total. L'augment de la competència i el major ús dels canals en línia en tot el mercat faran que aquests reptes s'intensifiquen inevitablement.

Una de les principals pressions que probablement provocarà una major erosió dels beneficis en la venda al per menors el volum de devolucions en línia. A mesura que disminueixen les visites a les botigues físiques, les devolucions poden requerir canals logístics cada vegada més complexos, amb l'objectiu de satisfer les expectatives dels clients amb serveis ràpids i eficients. Això és més preocupant si es té en compte que els consumidors més joves (els consumidors del futur)presenten una major tendència a retornar productes que els d'edats més avançades, encara que la diferència no siga especialment elevada en el cas dels consumidors espanyols. Mentre que al Regne Unit els joves de 18 a 24 anys retornen el 15,8% dels articles adquirits per internet enfront del 7,5% dels majors de 65 anys, en el cas d'Espanya la diferència entre aquests dos grups d'edat és molt inferior, amb un 9,2% enfront del 8,4%.

Consulta la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías