Les conseqüències d'un ERTO, no poder pagar la hipoteca, reclamar el cost d'un viatge contractat o una compra en línia que no arriba, aquestes són algunes dels dubtes legals dels consumidors des del passat 14 de març de 2020.
Un any després de l'aparició de la pandèmia i que el Govern decretara l'estat d'alarma que va provocar el confinament dels espanyols, les vides dels ciutadans i els seus hàbits de consum han canviat. Els ciutadans han passat situacions adverses provocades per la incertesa i els continus canvis normatius promulgats per les autoritats.
Segons constata l'Observatori Jurídic de *Legálitas, la tipologia de les consultes realitzades en tot enguany als advocats ha tingut importants variacions amb respecte a altres anteriors, augmentant les casuístiques relacionades amb matèria laboral, que van augmentar un 36,9% respecte a l'any anterior, motivades per la irrupció dels ERTO i les seues conseqüències, així com tot el que va tindre a veure amb els drets dels treballadors (conciliació, reduccions de jornada, teletreball, ingrés mínim vital, etcètera); en l'àmbit administratiu, que el va fer en un 6,50%, sobre la base de consultes relacionades amb estrangeria, sol·licitud d'ajudes i a tota mena de dubtes preventius sobre què es podia fer en cada fase i territori; i assumptes relacionats amb els immobles, que va pujar un 4,19%, motivat pels problemes relacionats amb els contractes de lloguer i les comunitats de veïns.
Aquestes són les consultes més repetides en aquest període de pandèmia:
Estic en un ERTO, però no em paguen. Com puc reclamar?
El col·lapse de l'Administració va ser el causant d'un gran volum de consultes als advocats. La tramitació massiva que va haver d'afrontar el *SEPE va mantindre en tensió a milers de treballadors als quals se'ls va indicar identificar a través de la web del *SEPE quina era la incidència registrada per a, a més de notificar-la en la pròpia aplicació, sol·licitar cita prèvia en l'oficina d'ocupació i conducta a l'inici d'una reclamació per escrit.
No puc pagar la hipoteca, quina solució tinc?
La moratòria hipotecària, que es pot sol·licitar fins al pròxim 30 de març de 2021, va suposar un baló d'oxigen durant l'any per a moltes persones que no van poder fer front als seus pagaments per l'adquisició d'un habitatge o local comercial, ja que, en cas de complir amb els requisits exigits, l'entitat bancària que va concedir la hipoteca no exigirà el pagament de la quota durant un període màxim de nou mesos.
La gran quantitat de consultes rebudes van demandar informació sobre aquest tema i major coneixement de tots els detalls per a, una vegada assessorats, poder dirigir-se al seu banc i realitzar correctament la seua sol·licitud, aportant tots els documents exigits.
Tots aquells que no compleixen els requisits del reial decret, tenen encara l'oportunitat fins al 30 de març de 2021, per a sol·licitar la moratòria sectorial, com a alternativa proposada per l'Associació Espanyola de la Banca (*AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA).
Com reclamar els diners del meu viatge contractat?
Durant els primers mesos de pandèmia les consultes es van disparar en relació amb les polítiques de viatges, cancel·lacions i canvis. El concepte de "força major" va prendre protagonisme amb la declaració de l'estat d'alarma i va ser argument esgrimit per a sol·licitar la devolució dels imports abonats prèviament per les reserves.
No en va, es van gestionar multitud de reclamacions a companyies, més o menys reticents, perquè retornaren les quantitats avançades o instrumentaren un altre tipus de compensacions de manera acordada amb els seus clients.
Jurídicament, per als viatges combinats que van ser contractats amb posterioritat a l'11 de juny de 2020, es va establir una modificació transcendental en la qual la cancel·lació comporta que el consumidor o usuari tinga el dret a triar: o accepta el bo que li propose l'agència de viatges o sol·licita el reintegrament del cost del viatge sense haver d'esperar al transcurs de l'any.
Puc modificar les mesures acordades en el conveni regulador del meu fill?
Moltes dinàmiques familiars es van veure alterades durant l'any, especialment les de pares divorciats o separats amb fills en comú. Per aquest motiu, va existir durant un temps l'anomenat "procediment exprés" que va facilitar els tràmits per a modificar un règim de visites, les estades dels fills amb els progenitors o canviar la pensió d'aliments el pagament dels quals s'ha pogut veure afectat per l'actual situació econòmica delicada per a moltes famílies.
En tot l'any, els advocats degueren assessorar a més sobre qüestions tan dispars com les discrepàncies entre progenitors a l'hora de portar físicament als fills al col·legi o les reticències d'algun progenitor per a facilitar el compliment de visites o custòdies compartides.
El meu inquilí no em paga, què puc fer?
En relació amb lloguers d'habitatges, la principal consulta exposada pels arrendadors va tractar sobre l'impagament de la renda i el desnonament; mentre que, per part dels inquilins, la possibilitat de pròrroga del contracte que finalitzava o la manera de dilatar el llançament de l'habitatge arrendat quan reben la demanda judicial.
En aquests casos, el més aconsellable és que arrendador i inquilí puguen arribar a pactar i reflectir el seu nou acord en un document, normalment per un període de sis mesos. Llevat que es vulga posar en marxa un procediment de desnonament mitjançant la presentació de la demanda o, directament, que l'assumpte ja estiguera judicialitzat, i en aquest cas a l'inquilí no li queda una altra que intentar demostrar al jutjat que és persona econòmicament vulnerable (si realment ho fóra), perquè es dilate el llançament, després d'haver obtingut un informe per part dels serveis socials.
Compres a distància. Com i on reclamar una compra que no arriba?
Les compres en línia van créixer a l'una que les reclamacions relacionades durant el període de confinament: comandes que no arriben, articles danyats, cobraments incorrectes, etcètera.
Reclamar una incidència dependrà d'on s'haja realitzat la compra: en empreses situades a Espanya, a la Unió Europea o en qualsevol altra part del món. El qualsevol cas, prèvia notificació fefaent, el venedor haurà d'oferir una solució al client en cas que l'article no arribara en el termini indicat o si anara per falta de disponibilitat, perquè aquest decidisca si esperar o recuperar l'import abonat.
Si no fóra així, transcorregut un mes, haurà de dirigir-se a les Juntes Arbitrals de Consum o al Centre Europeu del Consumidor en cas de ser una empresa amb seu a la UE. En cas de desacord extrajudicial, sempre quedarà la possibilitat de presentar una demanda judicial.
Consulta la notícia original AQUI