La tecnologia s'alia amb la medicina i els ciutadans en la lluita contra la pandèmia: les apps de rastreig, com a Radar Covid, poden convertir-se en una eina útil… però la seua eficàcia dependrà del fet que molts usuaris la instal·len i activen. És així? Segons una enquesta d'OCU, el 28% dels espanyols ja l'han descarregada.
Tots els mitjans són necessaris quan es tracta de frenar l'expansió del coronavirus.
Tecnologia contra el virus
Radar COVID és l'aplicació espanyola de rastreig de coronavirus, Després d'un període de proves, ja està disponible en quasi tota Espanya.
El seu funcionament és simple: una vegada instal·lada i activada, sempre de manera anònima, emet una notificació a l'usuari si ha estat exposat en els 14 dies anteriors a un contacte de risc, (és a dir, ha estat a menys de 2 metres durant més de 15 minuts) amb un altre usuari, totalment anònim, que haja declarat en l'aplicació haver donat un resultat positiu en la prova de *PCR. La seua eficàcia i utilitat precisament depén del fet que siguen molts els qui la utilitzen, instal·lant-la i declarant puntualment els casos positius. És així? OCU ha realitzat una enquesta per a eixir de dubtes.
Les apps de rastreig són una eina útil d'informació que pot ajudar a frenar contagis, en traçar els mapes de contactes. Radar COVID és l'app de rastreig de coronavirus posada en marxa pel Govern espanyol, porta en marxa ja diverses setmanes, però hi ha qui encara no la coneix, com revela el gràfic Has sentit parlar de l'app Radar COVID?
La bona notícia és que quasi 3 de cada 10 espanyols entre 25 i 79 anys l'ha instal·lada, i un altre 20% planeja fer-ho pròximament.
El 28% l'ha instal·lada
En el gràfic podem veure quina és la implantació real a Espanya , en aquest moment, de l'app oficial de rastreig, segons les dades de la nostra enquesta:
En general, a penes hi ha diferències segons el sexe dels enquestats. El percentatge de persones que no han instal·lat l'app és major conforme augmenta l'edat dels entrevistats.
Dubtes sobre la utilitat, el major fre
Les principals reticències, la qual cosa suscita el rebuig cap a Radar *COVID per part dels qui dubten a descarregar-la i usar-la, i també pels qui tenen clar que no faran són:
Els que la instal·len la usen
També hi ha qui pensa que, una vegada instal·lada, no la usarà… però són minoria. De fet, segons les dades de la nostra enquesta:
App Radar COVID: una bona solució… si s'usa
Encara que supere amb èxit les seues proves a l'agost, i li pla era implantar-la en breu en tota Espanya, el passat 25 de setembre l'aplicació encara no estava operativa a Catalunya i a Madrid, dues de les Comunitats Autònomes més poblades.
Com revela l'enquesta, els dubtes sobre la privacitat de les dades i l'ús real de Radar COVID són barreres per a la seua instal·lació, i per això des d'OCU demanem a les Administracions implicades que facen un esforç d'informació i transparència que supere aqueixes frens i fomente l'ús de l'app. Que aquesta app siga un èxit depén del fet que siguem molts els que la usem, pel bé de tots.
Consulta la notícia original ACI