Actualitat Notícies

Rècord de denúncies de consumidors: només en Capital hi ha 1 cada 25 minuts

A poc a poc, va creixent la consciència entre els veïns sobre quins són els seus drets en relacionar-se cada dia amb les empreses, des d'un xicotet comerç fins a una enorme cadena d'electrodomèstics. I quan senten que estan sent víctimes d'una injustícia, cada vegada són menys els que es resignen i ho deixen passar. Un fort indici d'açò és que en la Ciutat de Buenos Aires, l'any passat, la gent va recórrer més que mai a Defensa al Consumidor per a denunciar diferents abusos.

Un informe oficial al que va accedir Clarín en exclusiva destaca que, durant el 2017, aqueix organisme porteño va rebre un total 20.349 reclams contra empreses i comerços, realitzats per clients disconformes. Açò significa que es van formular denúncies a un ritme inèdit d'una cada 25 minuts, les 24 hores del dia.

"La quantitat de denúncies va marcar un nou rècord", van destacar en Defensa al Consumidor. Perquè, segons l'informe, la xifra va resultar en 2017 un 20,6% major a la registrada un any abans, quan s'havien fet 16.874 queixes. Es va quedar, a més, un 44% per sobre de les 14.115 presentacions que s'havien rebut en 2015.

Les xifres comprenen tots els reclams de consumidors i usuaris que es van fer diàriament en les oficines que Defensa al Consumidor té en les Seus Comunals. Però també inclouen les denúncies i comandes d'inspeccions contra comerços que des de 2016 es poden realitzar cridant al 147, baixant la app per a smartphones "BA 147" o a través de la Web, amb possibilitat d'adjuntar fotos preses amb el cel·lular per a provar les infraccions.

Aqueixa nova modalitat per a denunciar a locals i demanar que els inspeccionen, amb un augment del 67% en el seu ús en 2017, va impulsar el creixement general en els reclams. Per a Facundo Carrillo, secretari d'Atenció i Gestió Ciutadana de la Ciutat, també va influir que “els veïns estan cada dia més informats i saben com defensar els seus drets".

"Açò és molt positiu”, va destacar. I va explicar que, des de l'Estat, la qual cosa intenten davant cada conflicte és que "consumidors i empreses puguen arribar a un acord conciliatorio que repare el problema i resolga les seues diferències".

Si s'analitza quins van ser les empreses més denunciades de l'any, s'evidencia un altre canvi històric. Com ja havia anticipat Clarín, bancs i targetes van ser aquesta vegada les empreses amb més reclams, destronant a les de telefonia cel·lular, que portaven més d'una dècada encapçalant el rànquing.

Segons el reporte, aquesta vegada el rubro financer es va quedar amb un 19,6% de les queixes, contra un 13,5% de les telefòniques, un 9,2% de les signatures d'electrodomèstics i un 7,8% dels proveïdors de TV paga. Casualitat o no, açò va succeir en un any en el qual els bancs, a més d'encapçalar els reclams, van pujar el cost dels seus serveis més d'un 50%, quasi duplicant la inflació general (veure a baix).

"Els serveis financers van encapçalar en 2017 els reclams dels veïns a causa de les targetes de crèdit i dèbit, que van acumular el 70% d'aquestes presentacions per irregularitats en la facturació. Els consumidors, a més, es van queixar per la impossibilitat de donar de baixa el contracte i per l'incompliment de les promocions de descompte", van detallar en Defensa al Consumidor.

"Els usuaris de targetes de crèdit tenen dret a rebre un resum de comptes veraç, concret i detallat, que individualitze cada consum i li permeta comprendre-ho”, va explicar a Clarín Vilma Bouza, directora de Defensa al Consumidor de la Ciutat. I va agregar: "És molt important que els consumidors recorden que tenen 30 dies per a reclamar un càrrec mal facturat”.

En l'organisme van remarcar que en telefonia cel·lular la quantitat de reclams va disminuir un 19,3% anual, i que la gent ja no es queixa tant com abans per la mala qualitat d'aqueixos serveis, com la falta de senyal o els anomenats que es tallen. "El principal problema han sigut els equips o accessoris defectuosos. Els segueixen els inconvenients en la facturació, la impossibilitat de donar de baixa el contracte, les publicitats i promocions enganyoses", van explicar en Defensa al Consumidor.

Per la seua banda, en el cas dels electrodomèstics, quasi la meitat dels porteños que van denunciar a empreses d'aqueix sector es van queixar per incompliments en les garanties o perquè es van negar a canviar-los productes fallats. Les reparacions defectuoses i els problemes originats amb el servei tècnic van ser altres motius freqüents de conflicte, així com els incompliments en els lliuraments.

Els serveis bancaris es van encarir el doble que la inflació
Cada mes, el manteniment del compte costa diners. Cada any, les targetes de crèdit facturen la renovació. Cada visita al caixer automàtic també pot tenir un càrrec associat. I així, a poc a poc, els bancs van sumant guanys, en paral·lel a les quals obtenen per prestar diners. Els serveis financers sempre van tenir costos d'aquest tipus per als seus clients, però últimament es van estar encarint més de l'esperat. I va succeir, casualitat o no, al mateix temps que van créixer les denúncies d'usuaris contra aquestes empreses en Defensa al Consumidor.

Segons l'Índex de Preus que elabora la Direcció general d'Estadística i Censos de la Ciutat de Buenos Aires (IPCBA), la inflació per al rubro de “serveis financers” va pegar un salt del 6,4% al desembre i va tancar el 2017 amb un alça acumulada del 50,3%.

Açò implica que l'any passat els costos de ser client dels bancs i les empreses financers en la Ciutat es van incrementar pràcticament el doble que la mitjana dels preus. Segons el govern porteño, la inflació general de l'any passat va ser del 26,1%. Per al Indec, a nivell nacional, promedió el 24,8%.

Encara així, en els últims mesos, clients de diferents bancs públics i privats van començar a rebre cartes en les quals les seues entitats els anuncien nous augments per al primer quadrimestre d'enguany en els càrrecs i comissions. En alguns casos les modificacions superen el 20%.

Pot veure la notícia original AQUI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías