La companyia aèria Ryanair, una de les aerolínies low cost més reconegudes en tota Europa, comença una sèrie de jornades de vaga a Espanya. Els dies 24, 25, 26 i 30 de juny i els dies 1 i 2 de juliol.
Dates molt assenyalades en el calendari per a molts ja que s'inicien les vacances d'estiu, els viatges de fi de curs, escapades d'estiu...A més coincideix amb la festivitat de Sant Joan, un esdeveniment que marca l'inici de la temporada estival i que enguany en algunes regions espanyoles és pont.
Els tripulants de cabina de la companyia irlandesa amb base en Espanya han convocat 6 jornades de vaga com a protesta per les seues condicions laborals. La vaga, totalment legal, afectarà sens dubte milions de passatgers, però la llei contempla diverses opcions per a respectar els drets dels consumidors.
Què fer si el teu vol es veu afectat?
L'OCU ha recordat als viatgers afectats que, a més del seu dret al reembossament del preu del bitllet (que haurà de realitzar-se en un termini màxim de set dies), poden reclamar una compensació addicional segons la distància i l'oferiment o no d'un vol alternatiu:
El passatger té dret, a més, a una indemnització pels perjudicis causats que es puguen demostrar. Per exemple, la pèrdua d'un altre vol ja contractat que estiguera vinculat al primer.
Qualsevol compensació o indemnització cal sol·licitar-la per escrit, directament a l'aerolínia, a través de la seua pàgina web o en el taulell de l'aeroport, deixant constància de les circumstàncies i la data, o bé a través de l'agència de viatges o la plataforma a través de la que es va pagar el servei.
A tindre en compte
Des de *Facua ressalten la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (*TJUE) d'abril de 2018, que va determinar que una vaga de treballadors no es considera dins del concepte 'circumstàncies extraordinàries' -que eximeix d'entregar les quantitats- pel que la companyia tampoc pot negar-se a les compensacions que se li exigisquen.
Com a excepcions, l'aerolínia no ha d'entregar aquestes compensacions si informa els usuaris de la cancel·lació 'almenys amb dues setmanes d'antelació respecte a l'hora d'eixida prevista' o 'se'ls informe de la cancel·lació amb una antelació d'entre dues setmanes i set dies respecte a l'hora d'eixida prevista i se'ls oferisca un transport alternatiu que els permeta eixir amb no més de dues hores d'antelació respecte a l'hora d'eixida prevista i arribar al seu destí final amb menys de quatre hores de retard respecte a l'hora d'arribada prevista'.
Tampoc si se'ls informa 'amb menys de set dies d'antelació respecte a l'hora d'eixida prevista i se'ls oferisca prendre un altre vol que els permeta eixir amb no més d'una hora d'antelació respecte a l'hora d'eixida prevista i arribar al seu destí final amb menys de dues hores de retard respecte a l'hora d'arribada prevista'.
Conforme a l'article 7, la companyia podria reduir aquestes compensacions en un 50% en el cas que oferisca un transport alternatiu al passatger amb una diferència d'hora d'arribada respecte a la del vol inicial 'que no siga superior a dues hores, per a tots els vols de 1.500 quilòmetres o menys', 'que no siga superior a tres hores, per a tots els vols intracomunitaris de més de 1.500 quilòmetres i per a tots els altres vols d'entre 1.500 i 3.500 quilòmetres' o 'que no siga superior a quatre hores' per a la resta de vols.
El TJUE, a més, va dictaminar en una altra sentència de maig de 2017 que el dret a rebre aquestes compensacions es fa extensible a aquells casos en els quals el vol no siga cancel·lat, però patisca un retard superior a les tres hores de la seua arribada a la destinació final.
Consulta la notícia original ACI