Actualitat Notícies

Les condicions de les tarifes no informen del cost real de l'energia, ni del marge de comercialització
Les condicions de les tarifes no informen del cost real de l'energia, ni del marge de comercialització

Les tarifes indexades anuncien que embenen l'energia a preu de cost sumant-li un xicotet marge per a la comercialitzadora. Et sembla temptador? Perquè cura, perquè no totes són interessants: la diferència entre unes tarifes indexades i altres pot ser de més de 100 euros al mes per a una llar mitjana. Comparar entre elles no és gens fàcil perquè la majoria de les companyies informen mal sobre la seua fórmula per a calcular el cost de l'electricitat i tampoc són clares sobre els marges.

Andes buscant una tarifa elèctrica barata? Perquè és molt possible que hages sentit parlar de les tarifes indexades. El que ja no és tan probable és que hages entés com funcionen i quant et cobraran, perquè la veritat és que les companyies tenen molt poc interés a aclarir-ho. Com denunciem en OCU, les companyies informen malament i posen molt dificil poder comparar tarifes.

Què és una tarifa indexada d'energia?

Són tarifes que no cobren un preu fix (a tant el quilowatt), sinó que el seu preu varia en funció del que s'haja pagat per l'energia en el mercat a l'engròs, és a dir, del preu de cost. Sobre aqueix preu de cost, l'empresa comercialitzadora que embene l'energia aplica el seu marge, que ha de servir per a cubiri les seues despeses i obtindre un benefici.
La tarifa indexada més famosa: el PVPC

L'exemple més conegut és la tarifa regulada o PVPC, el preu de la qual depén del que s'haja pagat per l'energia en la subhasta diària que organitza el OMIE (Operador Mercat Ibèric d'Electricitat). Sobre aqueixa quantitat, les comercialitzadores apliquen un marge que està regulat per llei. D'aquesta manera, el consumidor paga l'energia sol una mica més cara que el seu preu de cost.

Tarifes indexades en el mercat lliure

Davant la crisi energètica, moltes comercialitzadores estan oferint tarifes indexades en lloc de promocionar les habituals de preu de fix. D'aquesta manera, la companyia disminueix el seu risc perquè qualsevol pujada en el mercat majorista se li aplica directament al consumidor.

Les tarifes indexades del mercat lliure són com el PVPC, amb la diferència que el marge de comercialització no està regulat, sinó que la comercialitzadora el fixa lliurement. Aqueix marge pot facturar-se de tres maneres:

  •  un recàrrec sobre el preu de cada *kwh consumit,
  •  un import mensual independent del consum,
  •  un recàrrec sobre cada kW de potència contractat.

Les comercialitzadores informen mal

OCU ha estudiat les condicions de 20 tarifes indexades en el mercat lliure. Els resultats mostren que la major part de les companyies informen poc i mal sobre el preu de cost real de l'energia com sobre el marge de comercialització que apliquen. Prenen com a referència el preu hora a hora, una mitjana mensual, la mitjana dels últims 6 mesos...? Sembla un tecnicisme, però sense saber això és impossible calcular si la tarifa s'està aplicant bé i és més difícil estimar quina variació tindrà en el futur.

La meitat no explica com calcula el preu de cost

Això és el que hem pogut esbrinar respecte al preu de cost que utilitzen com a base de la seua tarifa:

  • 4 companyies detallen en el seu web la fórmula exacta per a definir el seu cost de l'energia, en un exemple de bona informació.
  •  En 5 casos es pot deduir la fórmula e la lletra xicoteta dels seus contractes., és una informació incompleta la que ofereixen al consumidor.
  •  En les 11 companyies restants és impossible saber a què diuen energia a preu de cost. La informació brilla per la seua absència.

El nostre estudi de 20 tarifes revela que tampoc és habitual que informen sobre quin preu han pagat els seus clients en el passat amb la seua tarifa, per exemple, durant l'any anterior o en els últims 6 mesos. Aqueixa informació és vital per a comparar entre les unes i les altres.

A més, poques tarifes indexades detallen si apliquen preus del mercat majorista hora a hora, tal com es fa amb els usuaris de la tarifa regulada PVPC, o bé apliquen un preu mig mensual en cada tram horari. Això impedeix ajustar el consum per a aprofitar els trams horaris més barats. Aquesta falta d'informació no ajuda precisament a saber si els hàbits de consum en la llar penalitzen o no la factura.

Grans diferències en els recàrrecs: de 18 a 138 euros
Respecte al marge de comercialització, la informació tampoc és sempre clara. Una de cada dues tarifes aplica un recàrrec en la potència contractada sense dir-ho explícitament. Aqueix càrrec se suma al que ja es cobra a través d'un import mensual o al recàrrec en el preu del kWh. En definitiva, la tarifa resulta més cara del que sembla segons la seua publicitat.

El resultat és que existeixen de grans diferències segons la companyia per aquest concepte: segons els càlculs d'OCU, el seu cost oscil·la entre els 18 euros a l'any que es cobra als usuaris amb tarifa regulada *PVPC i els 138 euros d'alguna tarifa lliure per a una llar amb 4,6 kW contractats i 3.500 kWh de consum anual.
Cerca la teua tarifa en el comparador

Si vols estalviar en les teues factures de llum i gas, consulta el comparador d'OCU per a saber quins són en aquests moments les millors tarifes indexades i fixes:

OCU demana que la informació siga clara

Aquesta opacitat és contrària a les normes sobre informació de tarifes, que exigeixen que siga clara, comparable i actualitzada. Per això des d'OCU demanem a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (*CNMC) que intervinga i pose ordre. És més, les pàgines webs de les companyies haurien d'informar detalladament de les tarifes que es poden contractar i també de les tarifes que ja no es contracten però que se'ls continuen aplicant a molts usuaurios. D'aquesta manera, els consumidors i les autoritats podran comprovar si s'estan aplicant bé les revisions de preus i les altres condicions de la tarifa original.

En definitiva, les comercialitzadores elèctriques haurien de facilitar un llibre de tarifes complet. Esperem que la *CNMC els llija la cartilla i els consumidors recuperen el seu dret a la informació.

Consulta la notícia original ACI

© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías