Salut posa en marxa la campanya 'Informi's i gaudi d'unes vacances responsables' responent als dubtes més freqüents que preocupen els consumidors en vacances.
La Conselleria de Salut ha posat en marxa la campanya informativa ‘Informi's i gaudi d'unes vacances responsables’ que inclou útils i senzilles recomanacions que pretenen evitar sobresalts a l'hora de gaudir del temps d'oci en el període estival.
Contractar un viatge, llogar un cotxe, anar de compres, viatjar a l'estranger, anar a la platja o a la piscina són algunes de les situacions que poden generar dubtes sobre com haurien d'estar protegits els nostres drets com a consumidors. D'aquesta forma, la campanya posa a la disposició dels ciutadans la informació necessària perquè totes aquestes activitats es desenvolupin amb les garanties necessàries.
Les primeres recomanacions es refereixen a la contractació d'un viatge incidint que si la compra es fa a través d'una agència de viatges cal comprovar que està adherida al sistema arbitral de consum i que ostenta el corresponent distintiu. A més, hem de sol·licitar el programa del viatge i tota la informació del contracte detallada i per escrit. Si viatgem a l'estranger tenim el dret a tenir tota la informació sobre el preu final del bitllet de manera clara i precisa.
A més, existeix una aplicació mòbil; ‘*Passenger *rights’ (els seus drets com a passatger), disponible en diferents plataformes de descàrrega, que ofereix una informació clara i concisa sobre els seus drets, permetent localitzar fàcilment cada problema, així com les diferents opcions a la seva disposició.
Un altre dels apartats fa referència als drets que tenim com a passatgers de diferents mitjans de transport (avió, tren, vaixell i autobús). Per exemple, cal saber que quan es produeix un retard (d'almenys una hora, 90 minuts o dues hores depenent del mitjà de transport seleccionat) o, en el pitjor dels casos, la cancel·lació del servei, podem optar per anul·lar el viatge i sol·licitar el reemborsament de l'import i també, podem sol·licitar el transport a la destinació final, en condicions similars o per mitjans alternatius, quan sigui possible i sense cost addicional.
Si el que desitgem és llogar un vehicle abans de signar el contracte, hem de conèixer el model exacte del vehicle, l'estat, les condicions econòmiques, el segur i la política que se segueix amb el combustible.
Quant a les compres, la campanya ofereix consells com la importància de conservar el tiquet de compra, també en períodes de rebaixes; planificar les despeses i apostar per un consum responsable; verificar la política de devolucions i, en cas que la compra es realitzi per internet saber que tenim els mateixos drets i 14 dies per a desistir de la compra realitzada.
La campanya també consta d'una informació sobre platges i piscines en les quals, entre altres qüestions, informa que les ulleres de sol i les joguines de platja o piscina han de portar el marcat CE. A més ens aconsella comprovar que la piscina compta amb personal expert en salvament i socorrisme; extremar les precaucions en tobogans i trampolins; evitar l'exposició al sol entre les 12 i les 16 hores i aplicar-nos cremes amb el factor de protecció solar adequat.
Finalment, cal tenir en compte que si no estem conformes amb el producte o servei que contractem podem fer valer els nostres drets i utilitzar les fulles de reclamacions. Cal recordar que la reclamació es pot presentar en els Serveis de Consum de les comunitats autònomes i en les Oficines Municipals d'Informació al Consumidor del seu ajuntament, en les Associacions de Consumidors i Usuaris, així com en les Juntes Arbitrals de Consum. Si residim a Espanya però volem reclamar contra una empresa d'un altre país membre de la UE, Noruega i Islàndia, pot fer-ho a través del Centre Europeu del Consumidor.
Pot consultar la notícia original ACI