La crisi sanitària que viu el món ha deixat empremta en els consumidors. Encara que la recuperació de la despesa es va acostant al punt de partida previ a la *covid, els espanyols realitzen menys compres que en 2019, 233 a l'any en comptes de 238; el pes del consum a casa és encara superior al de llavors i la restauració ha recuperat el 78% del valor que va cedir en el més dur de la pandèmia. Aquestes són algunes de les conclusions que els experts de la consultora *Kantar han presentat als seus clients aquest matí en el cicle de ponències Perspectives 2022. En ell han posat de manifest que el sector del gran consum s'ha mantingut estable durant 2021, a penes ha cedit un 0,1% comptabilitzant la despesa de dins i de fora de la llar, enfront del 3,2 que va caure en l'exercici anterior. I ha sigut degut a l'impuls de bars i restaurants, perquè les botigues d'alimentació tendeixen a la normalització després del pròsper 2020.
En un moment en el qual el consumidor està més preocupat per l'encariment de la factura de la llum que pels contagis de coronavirus, i pels preus de les matèries primeres i la situació econòmica del país que per la salut física i mental, *Kantar té clar que tots els distribuïdors pujaran els preus de la cistella de la compra enguany, repercutint l'encariment dels seus costos després de l'escalada energètica, dels inputs i els transports. Igual que els fabricants, que també han tractat de contindre la pujada fins ara. De fet, des dels mesos de setembre i octubre ja s'aprecia un increment en algunes de les cadenes de supermercats, cas d'Eroski, Dia i Auchan, que se situen per damunt de la inflació de l'alimentació; en tant que en altres com Carrefour freguen aqueix límit i Mercadona i Lidl, que estan encara per davall, creixen cada vegada més abruptament.
L'evolució del gran consum enguany estarà marcada per la manera en què els comerciants traslladen al client la pujada dels preus, assegura la signatura de panells de mercat, que espera menys consum a les botigues mentre la restauració continua arrapant quota. El comprador respondrà a aquestes pujades adquirint productes més barats. Ja ho està fent. Quasi una tercera part dels clients declara que ha deixat de comprar marques pel seu preu. I Kantar observa com s'estreny el diferencial entre les marques del fabricador i del distribuïdor. Des de novembre passat el consum de marques blanques creix amb vigor.
La signatura d'anàlisi de mercat estima que les vendes del gran consum dins de la llar, que en 2021 van aconseguir 79.100 milions d'euros, un 6,6% menys que en 2020, experimentaran una reculada del 3,2% enguany. Preveu que sumen 76.600 milions, lleugerament per damunt de la xifra de 2019.
En 2021 la despesa en tèxtil va augmentar un 15,7%, el de fora de la llar un 23,4%, el de la gasolina un 28,6% i el de la bellesa un 1,8% respecte a l'any previ. Al contrari que el consum domèstic de productes de gran consum, tendència que es mantindrà al llarg del primer semestre del 2022 per a estabilitzar-se en el segon, segons *Kantar.
La pandèmia ha portat amb si nous hàbits diaris en el consumidor que han afectat la manera de comprar que es mantindran en el temps. Com el fet de recórrer al comerç electrònic, que es consolida i frega el 3% de quota de mercat en l'alimentació, supera el 12% en la bellesa i el 20% en la moda. O al menjar a domicili, ja siga en forma de *delivery o de *take *away, que suposa un de cada quatre euros gastats. O el teletreball, model que genera 8 milions d'ocasions de consum setmanals, com a menjars en el domicili que abans de la pandèmia pràcticament no es produïen i que ara sí atés que el 7% de la població treballa sota aquesta modalitat.
Consulta la notícia original AQUI