L'impacte de la Covid-19 en l'inici de l'any 2021 es fa patent amb una demanda del consum per davall del normal. I és que, quasi un terç dels consumidors (30%), creuen que ara han de reduir despeses. Encara que aquesta xifra ha baixat respecte al període anterior mostra una demanda de consum per davall del normal.
Així ho revela la primera edició de 2021 de l'Informe Perspectives del Consumidor de *Kantar que, de manera quadrimestral, analitza la confiança del consumidor espanyol entorn de l'economia pròpia i del país. Aquest treball recull com, en les actituds davant el consum s'aprecia l'escissió social que s'ha produït a causa de la Covid-19 ja que, enfront d'aqueix 30%, un 64% dels espanyols creuen que poden mantindre els seus nivells de consum, xifra que s'ha recuperat després de l'impacte de l'estat d'alarma i que evoluciona de manera similar a la confiança en l'ocupació pròpia.
L'informe de *Kantar mostra com “assistim a una normalització de la situació que influeix positivament en la recuperació de la confiança del consumidor espanyol”. I és que, malgrat la successió de restriccions i les pèrdues d'ocupació, els consumidors del nostre país comencen a poc a poc a recuperar la confiança, encara que aquesta encara es troba en termes negatius.
En concret, l'Índex de Comportament, que es construeix resultat de la valoració de la situació econòmica pròpia i del país, la valoració del moment de consum i les perspectives econòmiques a sis mesos, continua en el primer període de 2021 la tendència de millora iniciada a la fi de 2020 i se situa en -16, tres punts més que en el trimestre anterior.
Aquest lleu creixement és resultat d'una millora dels quatre components de l'índex. En primer lloc, la valoració de la situació econòmica de les llars, que continua en la tendència positiva existent des de 2013, encara que alentida, i és el paràmetre que millor evolució té, amb un creixement de quasi sis punts.
En segon lloc, la previsió sobre la situació econòmica de la llar, que continua acostant-se lentament als valors positius i creix 2 punts en aquest període.
En tercer lloc, la percepció sobre el moment per a realitzar grans compres, que es manté, ja que les incerteses, inevitables en la situació anormal actual, estan llastrant la recuperació de la confiança en aquest àmbit i aquest component es manté entorn dels -16 punts, sense canvis aparents respecte a l'anterior trimestre.
Finalment, la valoració de la situació del país, que es manté en nivells molt negatius, sent la principal font d'incertesa en aquest moment.
De manera paral·lela, la percepció de seguretat en els ingressos retorna a la normalitat, amb valors molt similars als registrats abans de l'estat d'alarma i quasi dos terços (62%) dels consumidors espanyols creuen que el seu nivell d'ingressos es mantindrà. Els que creuen que els seus ingressos poden disminuir descendeixen a un 9%, una taxa que podria qualificar-se de “normal”. Les perspectives d'augment estan en el valor mínim des de 2009 (2%), indicador clar que la crisi de la Covid-19 s'ha convertit en una època de “expectatives congelades”.
Desapareix la preferència per provar marques noves
D'altra banda, l'Informe Perspectives del Consumidor de *Kantar revela també com la preferència per les marques continua en la seua tendència “conservadora” i desapareix totalment la preferència per provar marques noves.
Els consumidors espanyols es mostren per igual predisposats a comprar marques conegudes a causa de la seguretat que transmeten (37%) i marques de la distribució gràcies al seu menor preu (36%). Un 24% se sent més predisposat a provar entre diverses marques i no es registren esments a “provar marques noves”.
Són temps de seguretat (marques conegudes), estalvi (marques de la distribució) i reducció d'incerteses (evitar experiments amb marques noves), destaca l'estudi.
Consulta la notícia original ACI