La pandèmia ha disparat el comerç electrònic. Un 58% dels consumidors espanyols assegura haver augmentat les seues compres en línia en l'últim any, segons revela el primer estudi de l'escola de negocis IESE i el portal de vendes Veepee sobre el futur de l'e-commerce, presentat aquest dimecres. Un 24% dels clients recorre als canals de compra digitals una vegada a la setmana i el percentatge dels quals el fan mensualment és del 40,5%. Aquestes proporcions es mantenen bastant similars en totes les franges d'edat incloses en l'informe, des dels 16 als 65 anys. De l'anàlisi, que ha tingut en compte 1.646 enquestes i un treball de camp previ, es desprén que només un 36% dels clients està disposat a pagar més per un producte o servei en línia respectuós amb el medi ambient i, sempre, amb menys d'un 30% de sobrecost.
Un 52,9% de la mostra de l'informe ha afirmat tindre preocupació per la informació social i ambiental de les seues transaccions amb els portals d'Internet: siga per la composició dels productes o dels mètodes d'embalatge o lliurament. No obstant això, els ciutadans es neguen a pagar més per un servei més sostenible. En general els consumidors són exigents: la meitat d'ells no adquireix un producte si té costos d'enviament i un 40% abandona la compra abans del pagament si el temps de lliurament no està especificat. “Amazon ha marcat uns estàndards molt forts, però un lliurament ràpid i un enviament gratis ho és tot. No es pot competir a ser més gran, però si a ser diferent”, va reflexionar el director general de Veepee, Albert Ferrer, sobre les oportunitats d'un sector en el qual per a ser rendible fa falta, assegura, “o vendre molt o vendre productes d'alt marge”.
Els que compren més setmanalment són els consumidors de 35 a 44 anys i els de 45 a 54, amb percentatges del 29% i el 28%, respectivament. En la franja més avançada d'edat la xifra és del 18%, encara que destaca un 39% dels quals adquireixen productes o serveis mensualment, no gaire lluny del 44% màxim al qual arriben els d'entre 16 i 24 anys. El 65% dels enquestats prefereix comprar a través d'apps que en plataformes web i un 75% de les transaccions es tanquen a través del mòbil, enfront d'un 48% de portàtils. “A major preu del producte és més habitual tancar la compra en l'ordinador”, ha assegurat Ferrer sobre les dades d'un informe que llança que el que més preveuen comprar els espanyols “després de la pandèmia” són roba i complements (36,3%), escapades i viatges (34,6%), tecnologia (34,1%) i entrades a espectacles i concerts (30,9%).
Segons l'estudi, el que valoren més els clients és disposar d'un marketplace, diverses marques en un mateix lloc”, i les opcions de lliurament flexibles. En aquest punt de l'estudi torna a aparéixer la sostenibilitat. Un 38,5% dels enquestats prefereix anar a recollir els seus paquets en punts de recollida, per a estalviar despeses d'enviament i ser més respectuosos amb el medi ambient. La targeta de crèdit és el mitjà de pagament més utilitzat (83,4%), mentre que els moneders digitals, com Bizum o Google Pay, ocupen el segon lloc amb un 39,1%.
Una gran preocupació del consumidor en línia és, segons l'informe, el nivell de control sobre les seues dades (62,3%). Sobre la influència dels mitjans de comunicació i socials, un 49,6% assegura veure's condicionat per les xarxes socials, mentre que un 32,9% per la televisió i un 17,4% per la premsa digital. L'estudi de IESE i Veepee ha basat en una anàlisi de tendències que ha inclòs en 76 articles d'opinió, 20 entrevistes a experts i l'encreuament de dades de 53 estudis, a més d'un seguiment de la xarxa social Twitter.
Consulta la notícia original ACI