El despatx Munoz Advocats, de Ciudad Real, ha aconseguit una sentència de la Sala civil del Tribunal Suprem que condemna a *Liberbank a assumir les costes processals derivades del procés de nul·litat de clàusula sol en un préstec hipotecari per no atendre la reclamació prèvia a la via judicial efectuada pel consumidor.
La fallada, que corregeix una resolució de l'Audiència Provincial de Ciudad Real, senta doctrina respecte al contingut i abast de les reclamacions prèvies a la via judicial i obri la porta no sols a les reclamacions contra l'entitat bancària fusionada amb Unicaja, sinó a qualsevol afectat per clàusules abusives imposades per altres entitats financeres.
L'advocat Antonio Muñoz Muñoz, titular del despatx, subratlla la importància d'aquesta sentència perquè 'no tenia sentit que l'afectat haguera de pagar els costos d'un procés per a eliminar una clàusula abusiva, alguna cosa que és totalment injust', i també 'és fonamental per a dissuadir als bancs a aplicar les clàusules abusives, ja que si no pagaren costes podrien continuar imposant imports extres en els préstecs hipotecaris'.
PROCÉS
El bufet va reclamar la nul·litat de la clàusula limitativa a les variacions del tipus d'interés denominada clàusula sol, inclosa en l'escriptura de préstec amb garantia, i la devolució de les quantitats indegudament percebudes en un procés desenvolupat en el Jutjat de Primera Instància núm. 2 de Tomelloso (Ciudad Real).
La sentència, d'abril de 2017, obligava a la devolució de les quantitats cobrades a causa de la clàusula sol, però no condemnava al banc a les costes judicials reportades en el procés judicial, malgrat haver sigut requerit de manera prèvia.
En segona instància, el despatx *ciudadrealeño va apel·lar davant l'Audiència Provincial amb la intenció de reclamar el pagament de les costes processals per part de l'entitat bancària al consumidor, però al juliol de 2018 es desestimava el recurs.
Després que ni en primera ni en segona instància s'estimara la demanda del pagament de costes, es va presentar un recurs de cassació en entendre que les despeses processals de les instàncies han de ser imposats a *Liberbank, d'acord amb anteriors resolucions del Suprem, i recurs extraordinari per infracció processal davant l'Audiència Provincial de Ciudad Real per 'una resolució arbitrària, il·lògica i desraonada, al no apreciar la mala fe per part del banc demandat'.
Les actuacions van ser remeses a la Sala civil del Tribunal Suprem, que el passat 22 de setembre anul·lava la sentència 182/2018, de 16 de juliol, dictada per la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Ciudad Real, i resolia a favor de la part demandant obligant a *Liberbank a abonar totes les despeses processals.
Antonio Muñoz subratlla que 'és fonamental que el Tribunal Suprem reconega que l'afectat no ha de fer front a les despeses processals, ja que ha de restituir-se la seua situació sense l'existència de la clàusula sol', i afig que 'de no ser així s'estaria perjudicant precisament els signants de les hipoteques, que en molts casos renuncien a reclamar contra les entitats financeres precisament per les despeses que ocasiona'.
A més, 'des del primer moment vam entendre que l'entitat bancària havia actuat de mala fe', explica Muñoz; *Liberbank no va atendre els requeriments extrajudicials formulats des del despatx, amb més de tres mesos d'antelació a la formulació de la demanda.
La sentència deixa ben clar que '*Liberbank haguera pogut atendre la reclamació del consumidor en aqueix termini tan extens, i haguera pogut donar satisfacció al seu client sense necessitat que aquest haguera hagut d'interposar una demanda judicial, representat per procurador i assistit per advocat, amb les despeses que això comporta'.
Consulta la notícia original ACI