Què passa amb la factura de la llum després de la baixada de l'IVA del 21% al 10%
Un xicotet respir. El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista baixa per a demà, dimecres, un 10,5% respecte al de hui, fins als 84,46 euros/megavat hora (MWh), sent aquesta la tercera vegada en aquest mes de juliol en què se situa per davall dels 90 euros/MWh, encara que es manté en nivells alts. Segons dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE) -i recull Efe- per franges horàries, el preu més alt per a aquest dimecres seran els 98,97 euros/*MWh que s'han fixat per a la 1 de la matinada i el més sota els 72,90 euros/*MWh per a les set de la vesprada.
El dimecres serà el tercer dia el mes de juliol en el qual el preu de la llum se situe per davall dels 90 euros/MWh (el segon en un dia laborable), mentre que en onze de catorze dies ha estat per damunt dels 90 euros/*MWh en un mes en què l'electricitat ha marcat el seu segon i tercer preu més car de la història (99,8 euros/MWh el 2 de juliol i 98,72 euros/MWh el 7 de juliol).
El preu de la llum en el mercat majorista, on els productors d'electricitat casen les seues ofertes per a l'endemà i es fixen els preus per a cada hora d'aqueix dia, té un pes entorn del 24% en la factura de la llum dels consumidors acollits a la tarifa regulada o Preu Voluntari al Xicotet Consumidor (*PVPC), una mica més de deu milions.
Els al voltant de 17 milions que estan en el mercat lliure, que paguen pel quilowatt hora els preus que posen les companyies amb les quals contracten el subministrament, no es veuen afectats per aqueixes oscil·lacions. Per a un consumidor tipus acollit a la tarifa regulada -amb una potència contractada de 4,4 quilowatts, un consum mensual de 250 quilowatts hora (KWH) al mes (distribuït en 70 KWH en horari punta, 60 KWH en horari pla i 120 KWH en vall)-, el rebut de la llum en els tretze primers dies de juliol seria de 53,46 euros, ja inclosa la rebaixa de l'IVA, que el Govern ha passat temporalment del 21% al 10%.
Malgrat aqueixa rebaixa, la factura de la llum en els tretze primers dies de juliol seria només 1,9% menor (1,04 euros inferior) a la del mateix període de juny. La factura de la llum de juny complet ja va ser la més alta de 2021, amb 62,94 euros (un 3,6% més que al maig, que era fins a la de juny la major de l'any). Si es compara la factura dels tretze primers dies de juliol amb la del mateix període de 2020, seria un 44,13% més cara (16,37 euros més) i si la comparació es fa amb la dels tretze primers dies de juliol de 2019, costaria un 21% més (9,27 euros).
Els preus del gas, utilitzat en la producció d'electricitat en els cicles combinats, i dels drets d'emissions de CO₂, que paguen les centrals de generació que emeten, estan disparant els preus de la llum en el mercat majorista, que es preveu que continuaran alts.
Sobre el gas
En el cas del gas, el preu diari per a hui en el Mercat Ibèric del Gas (Mibgas) s'ha situat en 34,95 euros/MWh, un 5,5% menys que el dia anterior; mentre que el dels drets d'emissions de CO₂ va tancar ahir, dilluns, en 51,62 euros/tona, un 4,7% menys que al tancament del divendres. No obstant això, en el que va de mes de juliol el preu del CO₂ se situa de mitjana en 54,67 euros/tona, per damunt de la mitjana de juny, que va ser de 52,78 euros/tona, que ja va ser el màxim mensual històric.
Consulta la notícia original ACI