A més, milions de nous beneficiaris no estan gaudint de les ajudes.
La Fundació Civio i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (*CNMC), el regulador independent dels mercats, presentem avui una eina informativa per a ajudar als consumidors d'electricitat a comprovar si tenen accés al bo social d'electricitat i, en cas afirmatiu, sol·licitar-ho d'una forma ràpida, senzilla i personalitzada segons cada cas.
El bo social d'electricitat és un descompte en la factura elèctrica per a consumidors vulnerables. Malgrat una pròrroga de l'anterior Govern, forçat per les escasses sol·licituds i la complexitat del seu propi sistema, i a l'ampliació del termini per a sol·licitar-ho, solament ho han demanat una mica més de 500.000 a 31 de maig. En aquest punt, prop de dos milions de llars perdran a l'octubre el bo social si no s'acullen al nou model i ho notaran en la seua factura de la llum d'aqueix mateix mes. A més, milions de possibles beneficiaris no estan gaudint les ajudes del nou model, vigents des del passat mes d'octubre.
Per açò, Civio i la CNMC volem contribuir a través d'aquesta col·laboració pro bo al fet que cap consumidor vulnerable es quede sense saber si té dret a aquest descompte en la factura de la llum i al fet que el procés, extremadament complex, siga més accessible per als ciutadans.
Llenguatge clar, documentació personalitzada i pedagogia
Aquesta aplicació de caràcter informatiu permet calcular el dret al bo social. Els consumidors d'electricitat poden ingressar paràmetres com la seua renda individual o familiar, si tots els ingressos de la seua unitat familiar són per jubilació o incapacitat, o si el seu cas presenta circumstàncies especials (com que algun membre de la seua unitat familiar present una discapacitat igual o superior al 33%, o siga víctima de violència de gènere, entre altres). Després, l'eina facilita a l'usuari un imprès de sol·licitud adaptat al seu cas, que ja inclou els paràmetres aportats. D'aquesta forma, el consumidor solament haurà d'emplenar les seues dades personals i enviar-li-ho directament a la seua empresa *comercializadora a l'adreça, i amb la documentació complementària necessària, que també especifica l'eina.
Per a conceptualitzar aquesta eina, hem pres com a referència les principals normes vigents per les quals es regula la figura del consumidor vulnerable, el bo social i altres mesures de protecció per als consumidors domèstics d'energia elèctrica. I, per a simplificar al màxim el seu ús, l'aplicació inclou únicament els camps mínims obligatoris per a aconseguir la fi desitjada, i empra un llenguatge clar perquè la complexitat del tràmit no supose una barrera.
“Una política pública com aquesta, destinada als col·lectius més vulnerables, no ajuda si no es comunica, se simplifica el procés i es cuida que els ciutadans no tinguen problemes per a accedir a ella. En el cas del nou bo social, la dinàmica ha sigut tot el contrari: un sistema desmanegat, difícil d'entendre, que no ha arribat a la majoria de possibles beneficiaris i que, en un primer pas del procés, gestionen les pròpies elèctriques”, explica Eva Belmonte, responsable de projectes de Civio.
En els pròxims dies, des de *Civio sol·licitarem una reunió amb el nou Ministeri per a la Transició Ecològica per a millorar aquestes ajudes als més desfavorits. “Anem a fer incidència en dues adreces”, continua Belmonte. “D'una banda, perquè se simplifiquen els tràmits per a sol·licitar el bo social i siga el Govern directament i durant tot el procés, i no les elèctriques, qui s'encarregue de la seua gestió i, sobretot, de l'atenció a l'usuari; per un altre, perquè a mitjà termini es modifiquen els requisits d'accés i que els diferents col·lectius vulnerables puguen beneficiar-se amb igualtat de condicions, especialment les vídues, que han sigut excloses en la reforma”.
Una eina de servei públic insertable en qualsevol web
Aquesta aplicació es distribueix sota una llicencia CC BY-ND 4.0 i qualsevol persona o organització pot inserir-la fàcilment en la seua pròpia pàgina web. No quedarà constància de cap dada que introduïsca l'usuari, i tant la CNMC com Civio garantim la seguretat i la confidencialitat de les dades de l'usuari.
Ambdues entitats compartirem en els pròxims dies aquesta aplicació amb centenars de col·lectius de persones majors i pensionistes, de persones amb discapacitats, amb rendes baixes i altres situacions de vulnerabilitat. També amb organismes públics, associacions en defensa dels consumidors i oficines municipals d'atenció al consumidor, per a arribar al màxim nombre possible de potencials beneficiaris abans que finalitze el termini de vigència de l'anterior sistema i centenars de milers de persones perden els seus descomptes en la factura.
A més, per a resoldre dubtes sobre el procés de sol·licitud del bo social, la CNMC ha habilitat la següent bústia de correu: proteccionalconsumidor@cnmc.es.
Pot consultar la notícia original AQUI