Les pautes de consum que s'han desenvolupat a la calor de la transformació digital han conferit a les opinions dels usuaris un paper fonamental a l'hora de decantar la voluntat de compra d'altres potencials clients.
Amb l'arribada de la pandèmia, les eines digitals van entrar per la porta gran en milions de llars al nostre país i van atorgar a aquestes opinions la categoria de 'sagrades' en segments com els viatges, l'hostaleria i la restauració, i els productes de tecnologia.
Segons dades aportades per *Last.app, *startup espanyola dedicada a la creació de programari per a la gestió de restaurants, les xarxes socials, webs de ressenyes o blogs especialitzats són fonamentals a l'hora de triar la visita a un nou bar o restaurant per al 80% dels enquestats de l'estudi realitzat per la Fundació *Cruzcampo.
En concret, el 50% afirma fixar-se en pàgines web especialitzades i el 31% s'inclina a consultar xarxes socials i comentaris. De fet, segons l'informe de *Adevinta sobre tendències en els hàbits de consum, durant el procés de compra l'opció d'investigar i comprar en línia és la preferida per al 43% dels consumidors.
En el cas de la restauració, l'estiu passat un 90% dels usuaris ha reservat en línia en restaurants a través del mòbil, segons els registres d'un estudi realitzat per TheFork.
'A més de ser cada vegada més exigents, els usuaris demanden una major facilitat en la pràctica de les tecnològiques que utilitzen diàriament. Estar en tots els canals que consulta el consumidor és un must perquè el negoci tinga èxit en el mercat foodservice', comenten des de Last.app.
Amb un paper determinant en el procés de compra de les opinions dels consumidors, les pimes s'han vist obligades a pujar-se a l'ona de la transformació digital per a aprofitar aquest potencial que brinden les noves eines. Però estan preparades per a afrontar-ho amb garanties?
Si la pime és la part més feble de la cadena en el profund canvi que comporta la transformació digital, no és menys cert que la recent normativa europea que busca dotar de credibilitat i transparència a aqueixes opinions expressades pels clients es converteix, alhora, en un repte i una oportunitat per a aquest segment majoritari del teixit empresarial espanyol.
'La Directiva Òmnibus (UE) 2019/2161 té com a objectiu reforçar la protecció dels consumidors europeus. Modernitza, concretament, la normativa aplicada a la Unió Europea en els últims anys, gràcies a noves normes. Els canvis legislatius resultants requereixen la transposició a la legislació espanyola', explica a D+I José María Tejero González, *Country *Manager Ibèria en *Skeepers.
Les noves normes de la Directiva Òmnibus van entrar en vigor el 28 de maig de 2022 i imprimeixen una important transformació en la gestió digital d'aquelles empreses que ofereixen en les seues pàgines web opinions dels seus productes i serveis procedents dels seus clients.
'Les últimes anàlisis assenyalen que més del 92% de les persones consulta les opinions o experiències d'uns altres abans de fer una compra, i que, des de l'inici de la pandèmia, la consulta d'aquestes ressenyes ha augmentat en un 45%', especifica Tejero.
José María Tejero González, Country Manager Ibèria en Skeepers
Amb aquestes xifres, és comprensible l'interés que el nou marc normatiu de la Comissió Europea ha suscitat entre les companyies espanyoles que operen a través d'internet per a vendre els seus productes i serveis, sobretot entre les pimes, que estan sent l'última baula a pujar-se a l'ona de la digitalització, de la qual ja no poden prescindir.
En aquest context, la nova Directiva Òmnibus té com a objectiu reforçar la fiabilitat de les opinions dels clients. Tot això, per a lluitar contra les opinions falses i garantir un feedback autèntic durant tot l'any.
Mostrar com es verifica i el mètode seguit
Des del 28 de maig, els comerciants i comerços electrònics que recopilen opinions de productes han de mostrar els procediments de control i verificació aplicats a més del mètode de verificació implementat.
'Tot això amb l'objectiu de garantir que les opinions publicades provenen de consumidors que han usat o comprat els productes. Per això és molt important recopilar, gestionar i distribuir les opinions de clients amb experts com la nostra solució Opinions Verificades de *Skeepers, que usen polítiques completament conformes a aquesta nova llei', relata el responsable de la companyia.
No obstant això, poder garantir que les opinions penjades en la web provenen de consumidors reals i que a més són conformes a les noves regles de la Comissió Europea no és tasca fàcil.
'Aquest nou marc implica realitzar una transformació important, sobretot per a les empreses que no treballen amb un tercer de confiança per a gestionar les opinions dels seus clients. Hauran de desenvolupar el coneixement i les habilitats de manera interna o, comptar al final, amb un tercer de confiança que siga expert en el tema'.
Més del 92% de les persones consulta les opinions o experiències d'uns altres abans de fer una compra.
L'expert considera que les pimes, donada la seua capacitat de flexibilitat i grandària més reduïda que les grans corporacions, parteixen d'una bona posició per a implementar aquests canvis.
'Si fem un zoom en les pimes, crec que aquestes tindran encara major facilitat per a adaptar-se, perquè com més raonable siga la grandària de l'empresa, més ràpidament es poden prendre les decisions per a adaptar-se a les noves normes', indica.
El 72% sent pertànyer a una comunitat
Respecte a com han evolucionat les ressenyes dels consumidors en els últims anys, des de *Skeepers es posa l'accent en la -ingent- quantitat d'opinions recol·lectades i els motius que tenen els usuaris per a deixar opinions.
De fet, per a avaluar aquest segon punt, des d'Opinions Verificades de *Skeepers han elaborat una enquesta a 13.360 consumidors espanyols per a conéixer les seues motivacions a l'hora de deixar una opinió després de comprar un producte o servei.
Entre les principals conclusions, l'estudi demostra que la gran majoria dels enquestats se sent més pertanyent a una comunitat de consumidors que a la d'una marca, i la seua motivació és, sobretot, il·lustrar als seus companys (72%) mitjançant consells o advertiments.
No obstant això, la retroalimentació de la marca continua sent una motivació per a la meitat dels enquestats (50%), ja siga positiva o negativa. A més, per a les marques, les ressenyes dels consumidors representen una oportunitat sincera d'entaular una conversa amb els seus clients, expliquen en l'estudi.
Consulta la notícia original ACI